щастие
Евтини самолетни билети

Коста Рика е със запазено място в списъците на “най-щастливите страни”, защото хората, живеещи там, имат силно чувство за общност и семейство, прекарват много време на открито, ядат прясна и разнообразна диета и дори имат неофициален слоган – “pura vida”.

Той означава “чист живот” и проповядва идеята, че трябва да се прегръщаме, да живеем и да се наслаждаваме на всеки ден, точно такъв, какъвто е.

Но какво знаят другите страни за щастието? Как го създават и как да внесете това, което знаят в собствения си живот, където и да живеете – разказваме ви тук.


Финландия: Стремете се към “точното количество”

Финландците са склонни да се придържат към скандинавската философия на “lagom” или “точното количество”. Как това е свързано с щастието? Ако основните ви нужди са задоволени, нямате нужда да се стремите към повече, което прави удовлетворението и щастието по-достижими. Това може да е причината именно Финландия да оглави доклада на ООН за световното щастие за 2021 година. Когато оценявате това, което имате, няма да изпитвате натиск да постигате повече или разочарование, когато не успеете.

Бутан: Дишайте дълбоко

Правителството на Бутан проследява националното щастие на страната. Там вярват във вътрешните и външните хармония и баланс. Медитацията, дълбокото дишане, пеенето и молитвите се приемат като редовни ежедневни практики. Голям брой изследвания потвърждават положителните ползи от дълбокото дишане и медитацията. Дори само 20 минути диафрагмално дишане могат да помогнат за намаляване на стреса и подобряване на чувството за психическо благополучие.


Норвегия: Излезте навън

Норвегия е на осма позиция в Световния доклад за щастието. Отдадеността им да прекарват време на открито е вплетена в културата им. Природата помага за засилване чувството на щастие и за подобряване на психическото здраве. Колкото по-често правите неща на открито, толкова по-вероятно е да изпитате чувства на психологическо благополучие.

Исландия: Укрепете връзките си

Изследванията показват, че 98% от исландците вярват, че познават някого, на когото могат да разчитат в момент на нужда. А качествените взаимоотношения са най-важният фактор за наличие на щастие през целия живот и в Исландия са наясно с това. Само две или три близки приятелства могат да допринесат за дългосрочното ви щастие. Имате нужда от хора, с които можете да разговаряте и които ще бъдат честни с вас. Ако вече са част от живота ви, прекарвайте повече време заедно.

Парагвай: Усмихвайте се повече

Парагвай е най-позитивната страна според Индекса на положителния опит на Галъп за 2019 година. Усмивката има големи предимства. Тя може да предизвика малки подобрения в настроението – както вашето, така и това на хората около вас, докато мръщенето има точно обратния ефект. Чувствата следват поведението и малките неща, които правите, имат значение.


Израел: Средиземноморска диета

Това може да звучи странно, но един голям фактор зад щастието на Израел е консумацията на плодове и зеленчуци. Типичният израелски начин на хранене се състои от плодове и зеленчуци, особено патладжан и сладки картофи, които се предлагат целогодишно, както и пъпеши, манго и нахут във всички форми. А ястията им обикновено са домашно приготвени. Има достатъчно доказателства, че храната влияе върху това как мозъкът ни формира и реорганизира синаптичните си връзки, което е пряко свързано с пристъпите на депресия.

Южна Африка: Прегърнете духа на ubuntu

Не може да се отрече, че животът в Южна Африка не е перфектен. Това е страна със сложна история и много проблеми. И все пак хората там са щастливи. Това може да се дължи на концепцията “ubuntu” или “Аз съществувам, защото ние съществуваме”. Става дума за хуманност, за това да се увериш, че съседът ти е добре, че хората в общността са добре. Щастлив съм, само ако ти си щастлив. Важи и обратното: ако омаловажавате достойнството на другите, вие омаловажавате своето собствено достойнство. Всичко е взаимносвързано.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.