голи къртици
Евтини самолетни билети

Кралица да си и то гола къртица! Дълголетното ти царуване е в кърпа вързано. Може да звучи шеговито, но си е реален факт!

Американски биолози са първите, които определят възрастта на клетките на голите къртици. Оказа се, че кралиците на тези гризачи остаряват много по-бавно от работещите индивиди. Изследването е публикувано в научното списание Nature Aging.

Въпреки липсата на външни признаци на остаряване, все пак голите къртици стареят, но много бавно – на епигенетично ниво.


„Нашето проучване показа, че кралиците на голите къртици остаряват по-бавно от работниците, което прави тези гризачи още по-подобни на някои социални насекоми“, пишат учените.

Безкосмената къртица (Heterocephalus glaber) е гризач с размер на мишка – 30-50 грама, който обитава големи подземни колонии в Източна Африка. И ако продължителността на живота на обикновените мишки е около 4 години, то при голите къртици тя достига до цели 30.

Най-изумителното при тях е, че те почти никога не страдат от рак, на практика не изпитват никаква болка, могат да останат без кислород за повече от 20 минути, а кожата им не реагира на много разяждащи вещества. Истински „гол терминатор“!


В ново проучване молекулярни биолози, водени от професор Вера Горбунова от университета в Рочестър (САЩ), установяват колко бързо остаряват голите къртици на ниво отделни клетки. За да направят това, учените са изследвали, колко бързо се появяват така наречените епигенетични белези на повърхността на хромозомите на голите гризачи.

Така учените откриват молекули, които се прикрепят към ДНК верига или към нейната протеинова обвивка, променяйки естеството на „четенето“ на определени гени. Като правило с остаряването на тялото такива белези стават все повече и повече, следователно по техния брой може доста точно да се определи биологичната възраст на тялото и да се изчисли скоростта на неговото стареене.

Горбунова и нейните колеги се надяват, че по-нататъшното изследване на голи къртици може да разбере как тези животни успяват да избегнат или потиснат ефектите от клетъчното стареене и да открият биологичните причини и механизми, поради които кралиците остаряват по-бавно и живеят по-дълго от работниците.

Успешните експерименти биха могли да се използват след време за борбата със стареенето при хората.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.