Водата

Екип учени от Политехническия университет в САЩ – Rensselaer, са регистрирали намаляване на кислородните нива в сладководните езера.

Те успяват да установят, че зараждащият се катастрофален проблем идва от бързото настъпление на глобалното затопляне. Резултатите са публикувани в научното издание Nature.

В хода на изследването експертите проучват 393 сладководни басейна, повечето от които са разположени в умерени географски ширини. В работния процес са обследвани и данни от периода 1941-2017 г.


Оказва се, че езерата губят кислород от 2,75-9,3 пъти по-бързо от световния океан, което от своя страна се оказва катастрофално за техните екосистеми.

Специалистите са успели да засекат, че от 1980 г. до днес, състоянието в изследваните басейни е намаляло с 5,5% на повърхността и 18,6% на дъното. Причините за промените са установени, а именно затоплянето на сладководните басейни с 0,38 градуса на всеки 10 години.

Този катастрофален ефект, в следствие глобалното затопляне, допринася за развиването на популацията на синьо-зелените водорасли. Токсините, които отделят те, са опасни за всички живи организми в сладководната екосистема.

Освен това намаляването на нивата кислород води до размножаването на анаеробни бактерии. Те от своя страна отделят метан, който увеличава емисиите на парниковите газове, което ударно ускорява темпото на изменение на климата.

Съществува реална опасност всичко това да доведе до изчерпване на запасите от питейна вода, както и дисбаланс в сладководната екосистема.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *