вируси

Руски учени алармират СЗО, че чумният патоген все още се пренася в природата от 250 вида бозайници и повече от 50 вида бълхи.

„Чумата не е изчезнала от природата“, припомня Алина Баликова, научен сътрудник от противочумния научно изследователски институт „Микроб“ – Русия.

В Русия и нейни бивши републики, учените от института са установили 45 естествени огнища на страшната болест.


От „Микроб“ съобщават, че в момента се извършва активно молекулярно-генетично сертифициране на всички фокусни области. Учените проследяват неизвестни досега щамове на чумния бацил.

Наскоро във високопланинските огнища на Тиен Шан те са открили нова популация. Това е линията, която е най-тясно свързана с щамовете на чумата на „Юстиниан“.

„Обхватът и постепенно се разширява, а това е свързано с изменението на климата“, обяснява за пресата Алина Баликова.

На проведена дискусия, свързана с надигащия се тревожен проблем, руският президентски помощник Андрей Фурсенко припомни фразата на Чърчил: „Генералният щаб винаги се готви за последната война“.


Според чиновника е необходимо както руското, така и световните общества да се подготвят за факта, че настоящата коронавирусна инфекция не е последната и е далеч от най-лошите заболявания.

„Пандемиите са били, съществуват и ще бъдат. Неизвестни на науката вируси просто чакат своя момент“, каза Александър Семьонов, ръководител на Екатеринбургския изследователски институт по вирусни инфекции.

Например, изследователи от Института Пастьор във Франция и Университета на Лаос наскоро са открили вирус, тясно свързан със SARS-CoV-2 при прилепи, живеещи във варовикови пещери в северен Лаос.

За голямо щастие те се намират в необитаеми места. Новината за откритието, е публикувана още през септември на уебсайта на Research Square.

вируси

„И колкото по-голяма е хранителната среда на вируса, толкова повече възможности има той за еволюция“, припомня ученият, подчертавайки, че нивото на ваксинация в Южна Африка, където вариантът на Ковид-19 Омикрон сега набира скорост, е само 25% според официалната статистика и вероятно по-малко.

Не по-малка остава опасността от птичи грип. За заплахата от него говори Наталия Колосова, научен сътрудник в катедра „Зоонозни инфекции и грип“ в Научен център „Вектор“.

Според нея буквално една или две мутации могат да придадат на този вирус свойството да се предава от човек на човек, тъй като грипните вируси имат висока генетична вариабилност.

В света случаите на заразяване на хора с птичи грип не са толкова редки. Отново Китай предизвиква особена загриженост сред световната научна общност.


През февруари 2021 г. служители на „Вектор“, са открили първия в света лабораторно потвърден случай на заразяване на хора с високопатогенен щам на инфлуенца по птиците H5N8 – в птицеферма в руския град Астрахан.

За щастие заболяването на заразените е протекло безсимптомно. Освен това СЗО е решило да вземе H5N8, като кандидат за ваксинален щам за защита срещу инфлуенца по птиците за целия свят.

Руски учени са изпратили проби до глобални изследователски центрове за грип и те са успели да създадат прототип на ваксина за стратегическа защита.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.