Защо НАСА репетира Армагедон?
Евтини самолетни билети

Екип от учени от Хавайския астрономически университет са открили промени в движението на един от най-опасните за Земята астероиди – Апофис.

Според астрономите промените, които са забелязани, могат да повлияят върху изменение на траекторията на космическата скала, а това да доведе напълно вероятен сблъсък със Земята през 2068 г.

По време на наблюденията екипът установява, че Апофис опасно променя орбитата си с по 170 м годишно. Това те отдават на така нареченият „ефект на Ярковски“. При него астероидът получава слаб струен импулс, който е породен от топлинно излъчване на повърхността, която денем се нагрява, а нощем изстудява отдолу.


Защо НАСА репетира Армагедон?

Преди откриването на този ефект, учените напълно са игнорирали някаква заплаха за нашата планета. Но сега изследователите трябва да направят допълнителни сериозни изчисления, за да определят вероятност от сблъсък.

325-метровият астероид е открит през 2004 г. Той е кръстен на древния египетски бог на злото и разрушението. Откритието още тогава предизвика раздвижване сред научните среди, които изчисляваха вероятност от евентуален сблъсък на 2,7 процента през 2029 г.

Малко по-късни изчисления отхвърлиха заплахата, като показаха, че астероидът ще лети в този период на разстояние 36,7 хиляди километра от центъра на Земята. С постоянното отклоняване от орбитата си обаче има огромна вероятност от катастрофален контакт при преминаването му през 2068 г., твърдят специалистите в уебсайта на университета.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.