черни дупки

В центъра на всяка галактика „дреме“ черна дупка. Има ли опасност Земята да бъде погълната от „пробудило се космическо чудовище“?

Отговорът, който дават учените на база досегашни изследвания, е твърдо – не! Към настоящия момент няма такава опасност за Земята. Продължават обаче изследванията в тази област.

Телескопът еROSITA, инсталиран на руско-германската космическа обсерватория SPEKTRA-RG откри две активирали се свръхмасивни черни дупки в 2 галактики, близки до нашата.


черни дупки

Доскоро неактивни свръхмасивните черни гиганти са започнали да генерират периодични проблясъци от светлина и енергия. Това съобщават изследователи от катедрата по извънземна физика към университета Макс Планк. В няколко поредни сесии от наблюдения на галактиките QPE1 и QPE2.

Учените от обсерваторията забелязват драстични изменения в яркостта на рентгеновия диапазон през време на поредни наблюдения. Според тяхната теория всяка черна дупка в Космоса непрекъснато поглъща газ и звезден прах, като част от тези вещества изхвърля под формата на два лъча. Тяхната скорост е приблизително скоростта на светлината.

Тези струи са познати в науката, като релативистки. Те излъчват огромни количества рентгенови, гама и топлинни лъчения, които сериозно засягат циркулацията на материята в галактиката. Именно базирайки се на тази теория и с най-модерна апаратура, науката открива черни дупки в космическото пространство.

В двете галактики са засечени силни лъчения и проблясъци от светлина и енергия, съобщават от пресцентъра на института. Настъпилите драстични изменения в яркостта на рентгеновия диапазон между различните сесии на наблюдения на различни обекти в двете галактики показват, че се случва нещо притеснително. Звездните обекти в близост до черните дупки станали нестабилни в своите орбити, и ту забързват, ту забавят своето въртеливо движение.


Първоначално те рязко потъмнявали, а след това тяхната яркост се увеличавали значително. Това се случва във времеви диапазон от 2.5 до 18 часа. Изследователите обясняват това с движението на звездните обекти около свръхмасивни черни чудовища. От време на време тези обекти приближават много близо до хоризонта на събитията и черната дупка изтегля част от материята им, поради което се получават тези рентгенови изблици.

За пръв път астрономите засичат активиращи се черни дупки, след като преди това са били в процес на хибернация. Те се надяват, че с резултатите от продължаващите изследвания ще успеят да разкрият изцяло механизма на пробуждане на черните дупки, както и каква е тяхната роля в еволюционните процеси на галактиките.

Най-близката до нас черна дупка, се намира в ядрото на нашата галактика – Млечния път. Изследователите са я именували Стрелец- А. Разстоянието между нея и Земята е около 26 000 светлинни години. Астрономите са изчислили, че нейната маса е 4 млн. пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Професор Абрахам Льоб и неговият колега – доцент Джакомо Фрагионе от Северозападният американски университет, посредством най-модерна апаратура, са успели да извършат поредица от наблюдения на обекти в близост до нея. Според последните техни изчисления звездите в близост до черната дупка се движат с нормална скорост и са относително в стабилни орбити. Това не би било така, ако черната дупка е активна.

Естеството на движение на звездите в близост до Стрелец-А, както и рентгенови измервания, показват, че тя се върти много бавно или дори стои неподвижно. Резултатите от изследванията са публикувани в научното списание “Astrophysical Journal Letters”. Според тях в нашата галактика черната дупка е в хибернация сравнително отскоро по стандартите за космическо време и пространство.

Друг е въпросът докога ще продължи това и какви процеси ще са нужни за нейното активиране. Черните дупки са непредвидими, но колкото и да са опасни, те изпълняват жизненоважна роля в поддържането на космическия баланс. Това ще стане ясно в близко бъдеще, обещават астрономите.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *