Нютон

Публичен търг за уникални ръкописи на Исак Нютон. Новината засяга заклетите колекционери и културтрегери, както и почитателите на великия математик, физик, астроном и философ, живял и творил в периода 1642-1727 г.

Търгът ще се проведе на 8 юли в аукционна къща Christie’s, а началната цена варира от 700-900 000 британски паунда. На него ще бъде представена уникалната творба на Нютон „Математически принципи на естествената философия“.

Научният документ е на латински с автограф от самия автор. Ръкописи на Нютон с негов автограф са огромна рядкост и версията Principles, с автограф („Математически принципи на естествената философия“) не е пускана на търг повече от две десетилетия.


Специалната привилегия, която се дава на колекционерите, е да вникнат дълбоко в съзнанието на великия физик, докосвайки се до неговите уникални, автентични работи, като на един от най-влиятелните хора в областта на математиката и астрономията.

Интересът към ръкописа е огромен, а това се дължи и на факта, че към него има бележки на друг гениален учен от това време – шотландския математик и астроном Дейвид Грегъри (1659-1707).

Нютон и Грегъри са работили в тясно сътрудничество по време на посещението на последния в Кеймбридж през 1694 г. Черновите бележки засягат всяка една от трите книги от научната работа на Исак Нютон, посветени на компресията на течностите, орбитите на кометите и движението на телата по ексцентричните конични сечения. Истински шедьоври на науката.


„Математическите принципи на естествената философия“ обяснява универсалните физически закони на гравитацията и движението. В тази област Нютон е ненадминат, той успява да установи закона за всеобщата гравитация и нейната обединяваща роля в космоса.

В резултат на това работата на учения, публикувана в 1687 г., се превръща в основата на теоретичната физика, механика и астрономия по целия свят.

„Истинско богатство е за всеки джентълмен или дама с научни и културни интереси в област да притежават тези безценни записки. Цената за подобен тип документи е буквално „смехотворна“, коментират от аукционното дружество, което ще проведе търга.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *