Застояването

Всички знаят, че вредните навици като тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол и вредни храни може да се отразят неблагоприятно на здравето ни. 

Има обаче и други, по-малко известни вредни навици, които са станали част от нашето ежедневие.

Не се замисляме за тях, почти не им обръщаме внимание, а вероятно дори и не предполагаме колко могат да ни навредят. Но категорично е добре да променим това…


Портмоне в задния джоб

Много хора избират да носят портмонето си в задния си джоб като най-удобно място. Но това се оказва нездравословно за тялото. Седенето на портфейла дори за кратък период може да доведе до изместване на гръбначния ви стълб. Това в крайна сметка създава асиметрия, която може да наруши нормалното подравняване на гръбначния стълб.

Дългото седене на портфейла може да причини хронична болка в гърба, ишиас и функционална сколиоза.

Електронни устройства преди лягане

Работата от леглото

Около 89% от възрастните и 75% от децата имат поне едно електронно устройство в спалнята си. Последни проучвания обаче показват, че използването на електронни устройства преди лягане намалява качеството на съня. Редовното използване на електронни устройства преди лягане не само уврежда качеството на съня, но и ни кара да се чувстваме уморени на следващия ден. Това  влияе върху нашата производителност и нивата на стрес. Ако избягваме да използваме електронните устройства за поне час преди лягане, можем значително да подобрим качеството на съня си и да бъдем здрави.


Миене на ръцете с гореща вода

Различни изследвания потвърждават, че топлата и студената вода са еднакво ефективни при убиването на микроби и премахването на бактериите от ръцете ни. Според тези проучвания, температурата на водата не играе жизненоважна роля за намаляване на бактериите. Освен това е доказано, че студената вода всъщност е по-здравословна за нашите ръце от горещата вода.

Пиене от пластмасови бутилки

Логично е да се приеме, че пиенето от пластмасови бутилки е безопасно и здравословно нещо. Не всички материали обаче са еднакво безопасни и екологични. Пластмасовите бутилки са опасни заради  химикалите, които отделят при излагането им на високи температури.

Например, ако оставите пластмасова бутилка в колата си в горещ ден, повърхностните слоеве на пластмасата могат да отделят токсичен химикал (бисфенол А), който може да замърси водата, която пиете.

Твърде бързото хранене

5 съвета как да се храниш здравословно навън

Многобройни проучвания показват, че хапването набързо и прекалено бързото дъвчене на храната може да доведе до различни здравословни проблеми.

Бързото консумиране на храна води до напълняване и дори може да увеличи риска от сърдечни заболявания, диабет и инсулт.


Миене на зъбите веднага след хранене

четката си за зъби

Въпреки че много хора предпочитат да си мият зъбите веднага след ядене, многобройни проучвания показват, че трябва да се изчака поне 30 минути след хранене, за да измиете зъбите си. Те са защитени с емайл, а киселините, създадени от различни храни, могат да износят този защитен емайл, което означава, че зъбите са най-уязвими веднага след хранене.

Най-добре е да оставите слюнката да си свърши работата и да балансира високите нива на киселина, преди да си измиете зъбите. По-добрата алтернатива би била да изплакнете устата си с вода.

Почистване на ушите с памучни тампони

Според проучване почистването на ушите с памучни тампони носи повече вреди, защото изтласква ушната кал по-надолу в ушния канал. Това може да доведе до инфекции, перфорирани тъпанчета и шум в ушите.

Препоръчва се да оставите ушната кал сама да падне естествено. Тя работи като филтър за ушния канал, предотвратявайки навлизането на прах и мръсотия в него. И все пак, ако чувствате нужда да почистите ушите си, почистването им с кърпа ще е достатъчно.

– Източник: edna.bg


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.