Учени от САЩ и Южна Корея разработиха нова технология, която разпознава фалшиво уиски, съобщи електронното издание EurikAlert!.
В бъдеще, когато поръчате в заведение чаша от кехлибарена течност, може да помолите бармана да добави в питието и ядлив флуоресцентен копринен етикет, за да сте сигурни в качеството на напитката, съветва БТА.
Етикетът е напълно безопасен за консумация, гарантират създателите на новата технология – учени от университета „Пардю“ в американския щат Индиана и от южнокорейския Национален институт по селскостопански науки.
Малкият етикет с QR код успява да разкрие дали уискито, което искате да купите, е фалшиво. Сканирането на етикета с мобилен телефон може да потвърди автентичността на алкохолната напитка.
Засега подобни етикети не се поставят в бутилки с уиски. Тази нова технология за борба с неистинските спиртни напитки, представена в изданието „ACS Central Science“, може да бъде стъпка не само към намиране на решение за алкохолната индустрия, но и към справяне с проблема с фалшивите лекарства.
„Някои течни лекарства съдържат алкохол. Искаме обаче да изследваме това първо при уиски, тъй като има по-висок градус алкохол“, казва Йънг Ким от университета „Пардю“.
Кодът на флуоресцентния копринен етикет не се вижда с просто око. Той е годен за консумация и не причинява проблеми, ако човек го погълне, докато пие уиски. Не влияе на вкуса на напитката, категорични са създателите.
Учените тестват етикетите в различни марки уиски за период от десет месеца, като успяват непрекъснато да активират кодовете им с приложение за смартфон. Направени са 80 проби при 40% алкохол.
Икономист по образование и журналист по призвание. Фен на мощните мотори и бързите коли. Работил е в някои от най-големите електронни медии у нас. Слуша рок и не крие, че сред любимите му банди са The Struts, Sonic Youth и Soundgarden.