МКС

В последните две години все повече кандидати за космически екскурзии търсят услугите на звездните компании в САЩ и Русия. Надпреварата между космическите държави явно поема по нов курс – Междузвезден туризъм.

След като от централата на американската компания SpaceX обявиха намеренията си да развиват „космически туризъм“, сега и руската Роскосмос излезе със съобщение за космическа програма, която ще позволява на туристи да пътуват извън орбита.

Японският милиардер Юсаку Маедзава и неговият бизнес-асистент Йозо Хирано, ще бъдат първите щастливци полетели, като частни туристи до Международната космическа станция. Пилот на кораба Съюз МС-20 ще бъде космонавтът Александър Мисуркин.


Полетът е планиран за декември 2021 г от космодрума Байконур в Казахстан. А към настоящия момент двамата желаещи преминават 3-месечен обучителен курс за 12 дневната мисия.

Припомняме, че през февруари 2019 г. руските компании Роскосмос и Космически приключения подписаха договор за изпращане на частни туристи в Космоса. „Приключенците“, които могат да си го позволят, ще преминават медицински прегледи за пригодност в космическо пространство, както и три месеца подготовка за полета.

Цената не е оповестена, но анонимни източници твърдят, че няма да пада под няколко десетки милиона евро. Най-активни кандидати за момента са японските бизнесмени.

На пресконференция на SpaceX обявиха, че първият частен турист, който ще обиколи Луната с космически кораб на компанията, ще бъде… отново японският милиардер Юсаку Маедзава.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *