Книгите, които си струва да прочетете
„Наистина има рай на тази земя –
рай, който обитаваме, когато четем хубава книга.“
Кристофър Морли

Обичате ли да четете? А кои са вашите любими книги? Защо предпочитате да четете, вместо да си пуснете някой филм?

Майките винаги повтарят на децата си: „Чети повече книги, това ще ти бъде много полезно занапред!“ А защо всъщност книгите са толкова важни?

На първо място те обогатяват нашата обща култура, какъвто и да е жанра на книгата – винаги има какво да се научи! Както е казал Гьоте: „Няма такава книга, от която човек не би могъл на научи нещо!“


Лятото

Още – книгите са полезни за речниковия запас на човека. Колкото повече четеш, толкова повече думи научаваш и започваш да ги прилагаш. Също така се подобрява значително нивото на изказ, правопис и пунктуация. А грамотността краси човека! Ако обръщате внимание на това как са изписани думите и къде са поставени препинателните знаци, със сигурност ще подобрите много нивото си по български език!

А и не само! Ако четеш книги на чужди езици, още по-добре. Много по-бързо и лесно ще научите езика.

Като оставим настрана това, книгите са едно страхотно средство за разпускане и почивка. Представете си само – времето навън е студено, вали сняг, а вие си лежите на дивана с любимата ви книга и просто си почивате. Звучи страхотно, нали?


Също така книгата е начин да се отърсим от натовареното ежедневие и да се пренесем в един друг свят, изпълнен с много приключения, интересни случки, факти и събития. Сюжет, който постоянно ви държи под напрежение и не ви оставя намира, докато не приключите книгата…

Освен това четенето е страхотен начин да тренирате мозъка си. Когато четете, съзнанието ви рисува в главата ви написаното и започвате да си представяте всичко, започвате да мислите, да четете все по-бързо, по-гладко и с много повече интерес.

Най-голямо удоволствие доставя да четете книга, написана на хартия, защото днес има всякакви електронни книги и четци, но нищо не може да замени истинската книга, която сте намерили на тавана на баба ви…

Книгите, които ще променят живота ти

Младите хора днес все по-рядко избират четенето. Предпочитат да си пуснат филм или аудиокнига. Това също не е лошо, но както вече споменах, четенето има много преимущества, а майките ни несъмнено са прави!

Книгата е уют, спокойствие и знание. Навремето хората са смятали книгите за свещено нещо, за извор на знанието, не бива да забравяме този факт, а да се придържаме към това и днес. Четете, четете… Само така ще избягате от собствените ви мисли, от стреса и от неграмотността!

С любов към книгите:

„Книгата е може би най-сложното и велико чудо от всички чудеса, създадени от човечеството по пътя му към щастие и бъдещо могъщество.“
Максим Горки
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *