Защо кестените са полезни?
Евтини самолетни билети

Едва ли можем да си представим есента без миризмата на печени кестени по улицата.

Печени, варени, в сладкиши или просто като кестеново пюре с бита сметана или без нея, феновете на този популярен ядков плод трудно могат да решат кой е любимият им начин да консумират тази храна.

Кестенът е богат на витамини А, В комплекс и С, съдържа много фолиева киселина и много минерали. Той е богат и на калий и фосфор и съдържа и калций, магнезий, сяра, хлор, желязо, мед и манган.


Но чудили ли сте се някога кое е по-здравословнопечени или варени кестени? За да извлечете максимума от тях, трябва да знаете това, съветва македонският „Арт кухня“.

Кестенът е специфичен с това, че е богат на калории и няма много мазнини. Хранителната му стойност е висока поради голямото количество нишесте, което е повече, отколкото в картофите, а делът му в плодовете на кестена е цели 44 процента.

Това означава, че ще ни даде много енергия, но без да разваля линията ни. В допълнение, той е чудесен съюзник срещу лошия холестерол и има доказани противовъзпалителни свойства.

Най-важното е дебелата му кора, която защитава всички хранителни вещества. А що се отнася до дилемата – печене или готвене, правилният отговор всъщност е, че трябва да ядете както печени, така и варени кестени. А именно – при варене някои витамини се изпаряват при термичната обработка, а при печене кестените губят част от минералите си.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.