Майкъл Джордан

Майкъл Джордан е един от най-емблематичните спортисти, живели някога. Той често е считан за най-великият баскетболист на всички времена от огромна част от феновете на спорта.

С неговите 6 шампионата и 5 трофея за най-ценен играч на лигата, човек може да направи солиден аргумент в полза на Джордан като най-добрия играч, който някога сме имали късмета да гледаме.

Но дали Майкъл Джордан всъщност е най-добрият играч за всички времена?

С неговите 30.1 точки средно на игра не може да се отрече, че баскетболистът е сред най-умелите играчи в офанзивен план. Достатъчно ли е това обаче да бъде определен за най-добрия, който сме виждали? Тук може да разберете защо Джордан не е толкова велик, колкото феновете и медиите го изкарват.


1. Той печели титлите си в слаба ера на баскетбола

Точно по времето на спечелването на 6-е си титли, няколко нови отбора са добавени в NBA. Сред тях са тимовете на Орландо, Торонто, Маями и други. Познат факт е, че при добавянето на нови отбори се търсят нови играчи, които често не са се занимавали с професионален баскетбол преди това. Следователно, отборите са още като в зародиш и не са особено талантливи. Джордан печели шампионатите си в периода от 1991 до 1990, а между 1988 и 1996, 6 отбора са добавени към лигата. Това прави тази ера сравнително слаба откъм конкуренция.

2. Майкъл Джордан постоянно държи топката в свое владение

Не е тайна, че Джордан има доста егоистичен стил на игра, като той е стрелял по 30 пъти средно на игра само в сезона от 86-87. Баскетболът е отборна игра и егоистичният стил му коства множество загуби в началото на кариерата му, като атлетът бива елиминиран още в първия рунд на плейофите не веднъж.


3. Отборите, които Джордан побеждава във финалите на NBA, са надценени

1991 г.: Лейкърс – отборът на Езерняците тогава е добър, но Меджик Джонсън тогава е в края на кариерата си. Не е това, което бил в предишни сезони. Джеймс Уърди, друг виден играч на отбора, е доста по-неефективен в сравнение с това, което е бил през 80-е. Също така отборът е доста по-слаб дефанзивно поради липсата на един от най-добрите играчи в защита през онова време – Майкъл Купър.

1992 г.: Портланд Трейлблейзърс – Единственият много добър играч в този отбор на Портланд е Клайд Дрекслър, другите масово не са известни в лигата.

1993 г.: Финикс Сънс – Това е един от по-добрите отбори, побеждавани от Джордан. Те са начело с тогавашния най-полезен играч на лигата в лицето на Чарлз Баркли. На този отбор обаче му липсва много в дефанзивен план и заради това тимът на Майкъл успява да ги победи.

1994 г.: Сиатъл Суперсоникс – През тази година Гари Пейтън начело на Сиатъл се изправя срещу Майкъл Джордан в известен за времето им дуел, където поради наличието на Скоти Пипен и Денис Родман, Чикаго доминира над Сиатъл и дуелът на Джордан и Пейтън е изключително нечестен за Гари.

1997 и 1998 г.: Юта Джаз – Това е най-добрият отбор, който Джордан някога е побеждавал. Те имат играчи с уникални за времето си таланти в лицето на Джон Стоктън и Карл Малоун. Но отново отборът бледнее пред това, което са били през 80-е с присъствието на Марк Ийтън, който е много добър играч в дефанзива.

Както може да видим, отборите са били отслабени версии на предишното си Аз или са имали сериозни проблеми в защита.

4. Няколко други играчи също могат да се борят за трона

Когато феновете на Джордан го изкарват най-великият за всички времена, те винаги използват аргумента си, че той е спечелил 6 шампионата, но това не е валиден аргумент, тъй като баскетболът е отборна игра и Бил Ръсел е печелил цели 11 пъти. Друг претендент за трона е легендарният Уилт Чембърлейн, който е отбелязал 50 точки средно на игра заедно с 25 борби един от сезоните си. Меджик Джонсън е бил изключително добър подавач, който е можел да играе както на позиция пойнтгард, така и на център. Карийм е имал 6 шампионата, като е най-резултатният играч в историята и пореден претендент. Не на последно място имаме уникалния Леброн Джеймс, който все още играе и е невиждан до ден днешен талант.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *