Защо реденето на пъзели е полезно?
Евтини самолетни билети

Колко от вас като малки обичаха да редят пъзели? Това сладко вълнение, че си открил точното парченце, което пасва на другото такова, и така, докато не се появи цялата картинка. А след това и неизмеримата детска гордост, че си направил нещо съвсем сам.

Реденето на пъзели не е само детско занимание. То се е превърнало в хоби – както за малки, така и за големи. Докато редите своята картина от 500, 1000 или дори 6000 части, няколко неща се случват с вас и с мозъка ви.

Първо това занимание е изключително полезно за трениране на фината моторика. Работата с ръцете е много важна за мозъка. Второ, когато редите пъзел вашата концентрация се повишава, засилва се фотографската памет и да си го кажем – по този начин тренираме и своето търпение и издръжливост. Има хора, които дори го ползват за вид терапия, когато са нервни, тъжни или изпитват някакъв вид трудности и дискомфорт.


Една от най-големите ползи от реденето на пъзели, обаче е това, че ако го редите с вашата половинка, това ви сплотява още повече. По този начин вие сте екип, работите заедно за една обща цел и когато подредите всички парченца от пъзела, изпитвате едно удовлетворение, не само, че сте успели, но и че сте го направили заедно с любимия човек. Разбира се, още по-голяма радост е, когато имате дете и то иска да нареди своето пъзелче с вас.

Защо реденето на пъзели е полезно?

Първите пъзели са били изработени в Лондон и пуснати за продажба през 1760 г. от Джон Спилсбъри. Те представлявали карти на различни държави и чрез реденето им, хората обогатявали своите географски знания. Спилсбъри бил освен картограф и дърворезбар и затова първите пъзели били направени от дървени плоскости, разрязани с трион – оттам идва и английската дума за пъзел – jigsaw puzzle.

В наши дни има всякакви пъзели – дървени, картонени, метални. Има с малко части и с много, триизмерни, панорамни и други. Какъвто и да изберете, забавлението ви е сигурно. И като допълнение – всички пушачи, които се стремят да намалят цигарите – докато редите пъзел не се усещате как всъщност пушите по-малко. Повярвайте ми, тествано е…
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.