Луната
Евтини самолетни билети

Съвместна руско-китайска космическа станция, базирана на Луната, ще бъде построена в следващото десетилетие. Това стана ясно след подписването на меморандум за космическо сътрудничество между двете държави.

През месец март тази година изпълнителният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин и неговият китайски колега Джак Кенджиан, оглавяващ китайската космическа индустрия CNSA, подписаха споразумения за съвместния проект.

Руско-китайската лунна станция предполага както изследване земния спътник, така и изпълнение на съвместни проекти в орбита. Базата ще се използва и за трамплин в изследването на дълбокия Космос.


Луната

Програмата, подписана от двете страни, включва общо шест раздела за взаимопомощ в изпълнението на изследователско-техническите дейности, сред които: тестване на нови космически технологии, спътници, ракети и други летателни апарати.

Наблегнато е на тясното сътрудничество в областта на обмен на данни за дистанционното наблюдение на Земята. Предвижда се първите стъпки към осъществяване на проекта да започнат през 2022 г.

Не е тайна, че щатите са в постоянна надпревара с двете държави за доминиране в космическото пространство. Опасенията на американците са, че на Луната ще се изпитват нови космически оръжия. А базата ще бъде по-скоро с военни, отколкото с чисто научно-изследователски цели, коментират източници от Комитета на въоръжените сили към камарата на представителите в САЩ.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.