Щастието

XXI век, коли на ток, устройства в джобовете ни, с които може да „достигнем“ до всяка една точка на света, а скоро, може би, дори ще можем да отидем на екскурзия в Космоса. Ние сме едно развито общество, но май само технологично… Нека погледнем фактите тук, у нас.

Април месец, световната банка излезе с доклад, който гласи, че България е най-бедната страна в Европа. Всички медии съобщиха тази новина, която не е нещо ново, но нито един журналист не зададе най-важния въпрос в журналистиката: „Защо?“.

Защо сме най-бедните в Европа? Може би отговорът са ниските заплати, ниските пенсии, корупцията, сигурен съм, че всеки може да добави още нещо, но тези ще са сред най-честите отговори. Да ги разгледаме.


Ниските заплати

Всяка година попадаме в различни класации за неграмотност и сме на първите места. Масово завършилите училище младежи отказват да работят или искат да работят за не по-малко от 1000 лева месечно, нищо че нямат никакъв опит и квалификация. Ако все пак получаваш ниска заплата, нямаш уважение и не си доволен, защо продължаваш да седиш там? Защо не си намериш по-високо платена професия? Не искам да звуча като инстаграм-мотиваторите-инфлуенсъри, но всичко зависи от теб. Не е виновен този, който плаща малко, а този, който го търпи. Търсенето определя предлагането.

Ниските пенсии

Живеем в демокрация, капитализъм, свободен пазар и свят. Не твърдя, че пенсиите в България са високи, не, те са крайно недостатъчни, но защо масово хората в България се пенсионират без нито един спестен лев и очакват държавата да ги издържа? Защо не се погрижим за старините си? Защо чакаме на държавата? Искаме отново социализъм?

Корупцията

Всички ние обвиняваме политиците, че крадат. Това е безспорен факт, който последните седмици се доказва и ще продължава да се доказва. Но тези политици ние сме ги избрали. Интересното е, че тези, които най-много говорят как ни крадат, просто ги е яд, че те не го правят.

„Всеки народ си заслужава управниците“, казва Хегел.

112-то място по свобода на медиите. Всяка медия съобщава за това „престижно“ класиране, но те осъзнават ли, че те самите са на това място? Отново, най-важният журналистически въпрос: „Защо?“. Защото са репресирани? Защото има силен политически натиск? Или защото така е по-лесно да си финансово независими, но зависими от всичко друго…

Отговорът на всички въпроси е „Ние“. Ние сме си виновни, че сме най-бедните, ние сме си виновни, че улиците са мръсни, ние сме си виновни, че сме най-нещастни, ние сме виновни за всичко.

Следващия път отиди да гласуваш, не си хвърляй фаса на земята и не чакай някой да оправи твоята бъркотия. Безспорно е, че технологично се развиваме с високи темпове, но ако искаме да сме развити като общество, като хора трябва да отговорим на въпроса: „Защо другите са ми виновни?“ А, ако не го направим ще си останем само с технологиите.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *