Абитуриентски неволи

Месец май. Атмосферата автоматично започва да натежава от викове, рокли, костюми и матури. Бащи, гответе се! Да си абитуриент не е лесно.

Толкова да им е трудно на родените през 2002 г. – трябва да научат всяка една нова чалга, да се подготвят психически за отварянето на нощните клубове, да се подготвят и физически като упражняват танците си, че да покажат и новите си тоалети, прически. Горките вие – родителите!

Месец май започва със снимки за албум – първи тоалет, изпращане в училище – втори тоалет, другарска вечер само с класа – трети тоалет, около десетина семейни и приятелски балове, на които детето е поканено – десетина тоалета, ваша семейна сбирка – още един уникален тоалет и, разбира се, БАЛЪТ – поне два тоалета, за да има и за преобличане.


Да не говорим за нежния пол, който има нужда и от гримове и прически! Уау! Чудим се защо никой не харесва този месец – било то заради променливото време, или заради това, че забавя лятото, ама сега вече разбираме, че има и трета причина!

Подготовката за месец май започва още от декември-януари. Роклите се пазят в тайна, ходи се до Истанбул, Милано, шият се дизайнерски облекла за великата вечер на цени равни на четири минимални заплати! Пък после българите сме били беден народ, пълни измишльотини. Ами фризьорите и гримьорите – с пълен график още от септември!

Но и на момчетата не им е лесно, да не си помислите, че ги пренебрегвам! Какво търсене на коли под наем пада, докато намерят перфектното возило за себе си и своята дама. Трябва да е най-скъпата кола, най-бързата. Все пак трябва да се фукаме!

Абитуриентски неволи

Нищо, че всички знаят, че колата не е тяхна. Порше, Рейндж Роувър, Ламборджини, Мазерати, Ферари, Бентли…. няма смисъл да изброявам повече.

Отиваме на бала и започваме да си мерим каруците, пък като си направим снимки пред тях и влезем в ресторанта, собственикът си ги откарва и прибира 200-300 лева за обикалянето. Евала!

Месец май е пълен с неволи и проблеми не само заради цялата тази подготовка, ами и заради психиката на самия абитуриент. Настъпи ли началото му, се започва с едно велико мерене на всички рокли и костюми.

Да имате късмета, вие родителите, детето ви да не се хареса с нещо – Боже Господи! Че коя била напълняла, гащеризона за изпращането не ѝ стоял добре…. Айде още две-три работи от бутиковите магазинчета в центъра, ей така за всеки случай.

Абитуриентски неволи

Ами матурите? Започва трескавата паника и за тях, само че около 12-13-то число, преди това няма време да се мисли, все пак са по-важни другите събития. Детето сега ще поиска и на три, четири последни урока да отиде, че да върже петицата, после как да кандидатства в НБУ, горкото!

Само че учителите вече нямат свободни часове, каква какофония, какъв цирк, всичко се проваля, всеки ден напрежение за различни неща…

Месец май неусетно минава с всичките тези неволи, настъпва и краят му, минава и вашата семейна сбирка, истинският бал на абитуриента. Разбираш, че повечето притеснения са били напразни, защото, като си направиш равносметка, гостите ти са си изкарали добре, били са пияни и засмени, детето е имало великолепна вечер, прибрал си го от изтрезвителното и е събрало към три хиляди лева от роднините и приятелите!

Това, че ти си похарчил четири пъти повече автоматично спира да те притеснява и забравяш. Отърва ти да помниш само хубавите неща. Не е лесно да си баща, че и на дъщеря с претенции. „Нека“, казваш си. „Един път се завършва“ и започваш още отсега да мислиш за сина си, който ще е в 11-ти клас догодина!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *