летящи автомобили
Снимка: AeroMobil.com
Евтини самолетни билети

Германският предприемач Патрик Хесел и неговата компания AeroMobil са напът да променят изцяло съществуващия облик на автомобилостроенето.

В завода си в Словакия, в долината на река Дунав, е произведен и тестван най-ново поколение лек автомобил. Това МПС е трудно да бъде наречено автомобил, защото освен да се движи по пътищата, е способно и да прелита до 740 км по въздух със скорост от 260 км/ч.

По-скоро аеромобил, оптимизиран и като спортен автомобил, който ще се движи по суша със 160 км/ч, заради дължината на шасито си от 6 метра.


Скоростта не е голяма за сухопътно превозно средство, но това е само „измама“. След като достигне до летище или свободен участък с дължина 400 метра, аеромобилът разперва крилата, прикрепени към покрива си, и излита.

Нужни са му само 3 минути, за да развие скорост, подходяща за отделяне от земята. А удобният му луксозен интериор може да побере до двама души.

В резултат на десетгодишна работа AeroMobil успешно преминава първата серия от полетни тестове към Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA). Патрик Хесел се надява да получи всички необходими разрешения, за да може да го предложи в рамките на две години.


Естествено цената няма да е достъпна за всеки джоб. Тя започва от 1,2 милиона евро, а купувачите най-вероятно ще са богати бизнесмени, които обаче ще трябва да имат провоспособност за пилот освен шофьорската книжка.

Обнадеждаващото е, че и нидерландци са на финалната права със своя летящ „жиромобил“. Към настоящия момент Liberty от холандската компания PAL-V преминава последни изпитания за получаване на летателен сертификат (EASA).

Дизайнерите са убедени, че триколката, разполагаща с прибиращ се ротор за издигане, като на хеликоптер, ще е на пазара още през следващата година.

Странната джаджа прилича на мини хеликоптер, разполага със заден пропелер, който ѝ осигурява движение във въздуха от 180 км/ч. На земята скоростта ѝ е като на аеромобила на Хесел – 160 км/ч.

Той обаче също се нуждае от летище или дълга площадка за набиране на скорост. Моделът на нидерландците може да поръчате и предварително, ако се бръкнете „само“ с 299 000 евро.

За съжаление, все още не е измислен моделът, който ще може да излиза от задръстванията, точно като хеликоптер, с вертикално излитане.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.