Джаджите в автомобила, които пречат
Евтини самолетни билети

Автомобилните джаджи са продукти, на които разчитаме да ни улеснят и да направят нашето пътуване комфортно.

Всички допълнителни технологични приспособления и аксесоари позволяват един автомобил изцяло да отговаря на изискванията на собственика си.

Тъй като обаче тези допълнения не подлежат на толкова строг контрол на качеството и функцията, някои от тях могат да представляват заплаха за безопасното шофиране.


Екран нa тaблoто и предното стъкло

Таблетите и мултимедийните eкрaни, поставени на предното стъкло или на таблото на автомобила чрез стойки, могат да доведат до разсейване на водача или да попречат на неговото полезрение. Подобни аксесоари често имат функция за изключване по време на движение. Тази функция може лесно да бъде премахната и това от своя страна да доведе до отклоняване на вниманието на шофьора. Разсеяността на водача често води до загуба на контрол върху пътната обстановка, което създава опасност от инцидент на пътя.

Неподходящи стелки

Честа практика на шофьорите е закупуването на универсални стелки за автомобила. Този на пръв поглед безобиден аксесоар, всъщност може да бъде опасен, ако не е правилно подбран. Стелките с неподходящ размер и форма могат да пречат при натискане или отпускане на педалите, което от своя страна да доведе до загуба на контрол върху автомобила.

Джаджите в автомобила, които пречат

GPS

Подобно на екрана на таблото, навигационните системи от този тип могат да доведат до разсейване на водача. За разлика от мултимедийните екрани, навигационните системи са предназначени да помагат на водача. Те имат за цел да улеснят навигацията в непозната територия и са значително по-удобни в сравнение с използването на карти. Навигационните системи определено внасят своя принос в улесняването на водача, но е възможно и да доведат до отклоняване на вниманието му.

Цвeтни халогени

Цветните халогени у нac се срещат по-рядко. Въпреки това те не са напълно непознати за шофьорите. Този аксесоар по никакъв начин не пречи на водача на автомобила. Уcтaнoвeнo e обаче, чe нестандартните хaлoгeнни фaрoвe могат да отвлекат вниманието на отсрещните шофьори и това да бъде предпоставка за ПТП.

Украшения

Предмети, закачени на огледалото на автомобила или намиращи се на таблото често водят до разсейване на шофьора. Подобни украшения се срещат в най-различни варианти – от плюшени играчки до големи ароматизатори. Освен да отвлекат вниманието на шофьора могат да пречат и на добрата видимост на пътна обстановка.

Джаджите в автомобила, които пречат

Обемни калъфи за волан

Калъфът за волан е добре познат аксесоар за всички шофьори. Голямото разнообразие, което се предлага, помага на водачите да изберат подходящия калъф, който да допълва и персонализира интериора на автомобила. Освен да допълва визията на купето, калъфът има за цел да предпазва волана и да попречи при евентуално приплъзване на ръцете на водача. В опита си да създадат оригинален продукт, някои производители на калъфи за волани предлагат по-обемни, пухкави модели. Този оригинален дизайн обаче може да закрие части от уредите на таблото.

Колони и усилватели

Случва се любителите на силната музика да поставят колони или усилватели пред задното стъкло на автомобила. Това решение не е съвсем удачно, тъй като по този начин се закрива обзорът на водача и това може да доведе до ПТП. Силният звук пък може да попречи на шофьора да чуе звуци от автомобила, които сигнализират за неизправност по превозното средство.

Стикери за задно стъкло

Често в опит да разнообразят автомобила си хората прибягват до използването на стикери. Разнообразието на стикерите за автомобили не се изчерпва с предупредителните „Млад шофьор“ и „Бебе в колата“. Предлагат се стикери с всякакви картинки и послания. На пръв поглед тези стикери по никакъв начин не пречат. Това действително е така, ако те са поставени на места, на които не пречат на шофьора да наблюдава обстановката на пътя. В случай, когато стикерът е твърде голям и е залепен на задното стъкло на автомобила, той ограничава видимостта на шофьора.

Автомобилните аксесоари са предназначени да създават в автомобила повече комфорт и спокойствие както за шофьора, така и за пътниците. Ролята на джаджите в автомобила не се изчерпва с подобряването на визията на превозното средство. Тяхното използване трябва да гарантира безопасност при шофиране и да свежда до минимум възможностите за загуба на концентрация на водача.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.