комари

По колкото и белези да се различаваме, винаги има едно нещо, което ни обединява: омразата към комарите.

Може би не всеки ги ненавижда, може би някъде, някой всъщност им се радва, но болшинството от човешката маса не харесва съжителството си с тези насекоми.

Тук можеш да откриеш няколко сработващи похвата, с които да се защитиш от неприятните гадинки.


Лавандула

Лавандуловото масло е силно концентрирано и съдържа етанол, който действа като щит против всякакви насекоми, включително комари. За да се предпазиш от малките летящи вампири, втрий няколко капки от маслото по ръцете си. Ако напастта атакува определена стая, напръскай в нея с лавандула или запали няколко свещи с аромата на растението. В случай, че можеш да си позволиш отглеждането на лавандула, направи го, така ще опазиш целия дом.

Мента

Свежият ментов аромат отблъсква комарите. Изследователи от отдела по ентомология от Университета в щата Айова изследвали репелентните свойства на различни видове растения, включително и ментата. В края на проучването тя се оказала с изключително висок процент отблъскващи свойства срещу комари. Ето и няколко начина, по които можеш да използваш ментата: добави я в освежаващата си напитка или в храната си (едно листенце е предостатъчно), запали свещ с ментов аромат или се намажи с ментово масло; отглеждането на мента или разпръскването на изсушена такава из дома ти също би било чудесно решение на проблема.

Масло от чаено дърво

Това масло съдържа комбинация от антисептични и противовъзпалителни свойства. Проучване, проведено през 2010 г. от Australian Journal of Entomology, показва, че спрейовете против насекоми, съдържащи масло от чаено дърво, са изключително ефективни срещу комари. Един от най-често използваните методи за употреба на маслото от чаено дърво е да напоиш парчета от плат с него и да ги закачиш по прозорците.

Ванилия

Комарите не понасят този сладникав аромат. За да предотвратиш атака от тяхна страна, трябва само да сътвориш натурален ванилов спрей и да се напръскаш с него. Ето и лесната и ефективна рецепта: 2 чаени лъжици чиста ванилия (без допълнителни захари или алкохол) и 1 чаша вода; слагаш сместа в удобна спрей-бутилка и си готов! Можеш да напръскаш и дома си, няма да избиеш летящите твари, но ще прикриеш собствения си аромат и така ще изчезнеш от радарите на кръвосмукачите.

Учени откриха начин за справяне с комарите

Черен пипер

Тази подправка, която най-вероятно си почива в шкафа ти в момента, предпазва от всякакви насекоми. Този щит се получава заради химикал наречен пикаридин (срещан още като икаридин); намира се в растението, от което се ражда черния пипер. Най-лесният начин да се предпазиш от кръвопийците, е да втриеш по кожата си масло от въпросната подправка. Не прекалявай с количеството, което слагаш, защото пикаридинът може да причини кожни раздразнения. Също като ванилията черният пипер ще те направи невидим за комарените радари, но няма да затрие напастта.

Чесън

Комарите са същински вампири! Консумацията на чесън би държала (не само) тях далеч от теб. Известно време, след като си изял една скилидка, чесновото масло започва да се изпарява през порите ти и така прогонва кръвожадните насекоми. Ако не ти се похапва чесън, може да се намажеш с чесново ароматизиран лосион или да използваш чеснов спрей, за да напръскаш дома и себе си.

За по-силен ефект можеш да смесиш някои от маслата, като така ще усилиш въздействието и защитата им. Ако никоя от горепосочените идеи не сработи за теб, лятото не е вечно, така че през октомври ще можеш да си покажеш носа навън без нападения от страна на комарите. Успех в борбата с тази кръвопиеща напаст!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.