Как да си приготвим перфектния бургер?

бургер

Техниките за готвене на бургер са като мненията – всеки има такова. Но именно безкрайните възможности правят скромния бургер толкова красиво творение всеки път, когато решим да го приготвим у дома.

Можете да използвате говеждо, пуешко, агнешко, раци, зеленчуци – всичко, което можете да смелите и да оформите като кюфте. Това важи и за червения боб и киноата, от които се приготвят невероятни вегетариански бургери.

Освен това можете да си изпечете бургер на скара, да го запържите или дори да го сложите във фурната. А що се отнася до топингите, всичко е подходящо. Трюфели, ананас, салца – няма правилно или грешно. Но кои са големите тайни на перфектния бургер? Ето някои неща, които си струва да знаете.

Помислете за дизайна на бургера

Гледайте на вашия бургер така, както художникът гледа към своето платно. Всеки елемент от бургера ще повлияе на вкуса и подредбите и формите имат значение.

Дженифър Даскевич, световна шампионка по сандвичи и основателка на Sandwich America, прави това със своя Coastal Crab Burger, където всяка съставка влияе върху цялото преживяване. Вкусът на рака се усилва от лимоновия винегрет и от леко осолените ленти тортила. Това наистина звучи вкусно.

Не се страхувайте от мазнини

Докато избирате месото за вашия бургер, не забравяйте да вземете предвид мазнината. И помнете, че постното месо не създава автентичния вкус на бургер, с който сте свикнали.

Друг шампион по правене на бургери, Уейд Фортин, казва: „Без значение какво използвате, уверете се, че съотношението на мазнини е достатъчно, за да се поддържа бургерът влажен“. Ниското съдържание на мазнини, предупреждава Фортин, може да доведе до сух бургер. А едва ли искате това.

Имайте предвид също, че месото трябва да бъде възможно най-висококачествено.

Смелете някои от съставките

Сиренето и лукът са приятни на вкус, но е по-добре да ги смелите много наситно. А и така ще оставите повече пространство в бургера между двете хлебчета.

Смесете смляното месо с яйце в купа

Идеята е яйцето се абсорбира напълно в месото. Това ще запази формата на вашия бургер и ще предотврати разпадането му, докато се готви.

Охладете месото

Нека то да бъде в хладилника до последно, преди да оформите кюфтетата. Целта е да предотвратите разтопяването на мазнините, както и риска месото да остане по-жилаво. В същия дух дръжте и ръцете си хладни.

Леко натискайте месото между ръцете си, докато придобие формата на диск.

Сложете любимата си подправка

Сос Уорчестър или микс от билки и подправки подчертават сочния вкус на месото. Щипка сол и черен пипер също са задължтелни.

Направете малък кратер в средата на бургера

Направете го с палец. Това предпазва бургера от подуване в средата и го поддържа на идеално ниво. За да създадете перфектния бургер, формата определено има значение.

Сирене и повече сирене!

Добавянето на сирене към вашия бургер не е толкова лесно, колкото едно просто поставяне на парче върху завършения бургер. Видът сирене и колко разтопено го искате са само няколко фактора, които ще определят в кой момент от процеса на готвене трябва да го добавите.

Експертът по бургери Джейсън Стуки поставя сиренето си върху кюфтето след последното обръщане. Топлината от бургера спомага за топенето на сиренето и ястието става още по-апетитно. Тази стъпка обаче се базира само и единствено на вашите лични предпочитания.

Методите за готвене, времето и добавките зависят изцяло от индивидуалните предпочитания – тук можете да проявите креативност и да измислите своя уникална рецепта за бургер. Но ако следвате тези съвети, вашето ястие ще бъде просто неустоимо.

А ако не ви се готви, можете да заложите и на доставка на бургери у дома. Лесно е!


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *