Какво е да си баща на момиче?

Какво е да си баща на момиче? Честно казано, никога не ми се е случвало. Предвид това, че съм момиче, най-вероятно и никога няма да ми се случи. И все пак имам нещо общо с тази тема. Като дъщеря, със сигурност мога да кажа, че бащата е първият пример за мъж в живота на малкото момиченце.

В зависимост именно от него в главите на малките момиченца с години се създава и оформя образа на мъжа, неговите отговорности и отношение, силни и слаби черти, това какъв трябва да бъде един мъж.

И така… освен да бъдете пример за идеалния мъж за вашата дъщеричка, вие имате и още няколко специфични задачки.


Да я научите да бъде силна и да отстоява себе си

Именно на вашите плещи лежи огромната отговорност да научите дъщеричката си на самоуважение. Вие като неин баща трябва да я научите да бъде смела, да приема пораженията си и да се бори за успехите си. От вас зависи да я научите да определя граници – както физически, така и морални, които не само да не прекрачва, а и да не позволява друг да го прави. Важно е да я научите да казва „Не“, да уважава на първо място себе си и да не приема неуважение от други.

С годините вашето малко момиченце ще пораства и ще преминава през възходи и падения. Във всеки един момент ще има нужда от вашето обективно и стабилно отношение. Ще има нужда от вашите напътствия, без упреци и назидания. На вас се пада честта да я научите да се радва на успехите си, но да не спира да се бори за по-големи. Именно вие като баща ще я научите да приема пораженията си с вдигната глава, да поема отговорност за постъпките си и въпреки всичко да не се съмнява във възможностите си.


Да ѝ покажете, че проблемите ѝ имат значение

Още от съвсем малка вашата дъщеря ще ви въведе в своя свят. Колкото и глупаво да ви се струва това, че новата ѝ кукла не подхожда на семейството кукли от миналия месец, покажете ѝ, че нейните проблеми са важни за вас. Колкото и маловажно да ви се струва това, че е изгубила любимия си молив или е изцапала рисунката от детската градина, покажете ѝ, че чувствата ѝ са от огромно значение. Опитайте да решите проблема заедно. Дори не заедно. Оставете я сама да го реши, като и давате варианти и я подкрепяте в избора ѝ. Така, освен че ще ѝ покажете, че може да разчита на вас, ако има проблем, ще изградите у нея самочувствието, че може да се справи с него. Не забравяйте да ѝ напомняте как сама е намерила решение на проблема си, но дори понякога да не е така, вие винаги ще бъдете насреща, за да предложите варианти (без значение дали става въпрос за скъсаната рисунка или раздяла с гаджето).

Какво е да си баща на момиче?

Да ѝ покажете, че мъжете също имат чувства

За вашето малко момиченце вие сте герой. Без значение от възрастта си, дъщеричката ви винаги ще се нуждае от вашата обич и подкрепа. Мъжете обаче често приемате показването на чувства като ваша слабост. Не забравяйте, че е важно да научите дъщеря си, че мъжете също имат чувства. Не я оставяйте да мисли, че мъжът трябва да бъде сърдит и строг. Не позволявайте образът за идеален мъж, който се изгражда в главата на вашето момиченце, да бъде суров, незаинтересован и вечно зает. Колкото и трудно да ви се струва да покажете своите любов и привързаност, се опитайте да не криете тези чувства.

Също така не позволявайте дъщеря ви да расте с убеждението, че не може да се разчита на мъжката дума. Отнасяйте се отговорно към всички обещания, които сте и дали – играта с кукли след работа, язденето на кончета в почивните дни и т.н.


Да я научите какво да търси

Не бива да забравяте, че с поведението си оказвате пряко влияние върху бъдещите избори на децата си. Това важи във всякакъв план, включително и любовен. В този случай фигурата на бащата в семейството е от изключително голямо значение за момичетата. Връзката, която се изгражда между баща и дъщеря, играе огромна роля в избора на партньор в по-късен етап от живота на момиченцето. Начинът, по който вие се отнасяте с майката на дъщеричката си, се запаметява трайно в главата на вашето момиченце. Това е първият ѝ и най-важен пример за такива отношения. Затова е важно да се отнасяте към майка и с уважението, с което искате някога да се отнасят към вашата дъщеря.

Не забравяйте винаги да показвате признателност и подкрепа към майката. Всички жестове на внимание ще бъдат внимателно следени от малкото ви момиченце. Доброто отношение към майката ще ви направи добър баща. Защо ли? Защото децата се учат да градят основите на своите бъдещи връзки именно от родителите си.

Често момиченцата, които са израснали с внимателен и любящ баща, търсят партньор в живота си, който да прилича на техния татко. И обратното, момиченцата, които са израснали без бащинска фигура или с проблемна такава, често се изправят пред редица проблеми при избора си на партньор в по-късен етап от живота си.

От всичко, което ще премине през съзнанието на вашата малка принцеса, зависи как ще изглежда светът в нейните очи. От вас като бащи ще зависи не само възпитанието и образованието ѝ. Ще зависи много повече. От вашето отношение ще зависи как ще се отнасят с дъщеря ви след време. От вас зависи дали тя един ден ще има способността да се довери на своя партньор, да изгражда здрави взаимоотношения, да комуникира чувствата и мислите си правилно, без да се страхува.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *