Volocopter
Снимка: Volocopter GmbH/CC BY 4.0

Първи пробен полет на летящо такси над Париж и надежди за редовна употреба след малко повече от година.

Електрическото въздушно такси всъщност представлява голям дрон с 8 мотора. Германската компания производител Volocopter се надява новата форма на превоз да влезе в редовна употреба през 2024 г., когато Париж ще е домакин на Летните олимпийски игри.

Десет летящи таксите ще обслужват 3 маршрута във френската столица, съобщи Жан-Кристоф Дре, директор продажби на Volocopter France.


Volocopter
Снимка: Spielvogel/CC BY-SA 4.0

Предимството за пътниците е, че могат да пътуват от предградията до Париж за 17 минути в сравнение с поне час с автомобил. При това в превозно средство, което е четири пъти по-тихо от хеликоптер, благодарение на електрическия си двигател. 

Очаква се в началото пътуванията да бъдат много скъпи – близо 200 евро. „В дългосрочен план целта ни е да се изравним с цените на Юбер“, съобщи Жан-Кристоф Дре.


Такситата могат да бъдат използвани за превоз на бизнес пътници, но също така за транспортиране на органи за трансплантация или за хора, претърпели тежки злополуки. 

За да ускори процеса, летищният оператор е инвестирал няколко милиона евро в компанията „Скайпортс“, която изгражда летищата в града, откъдето пътниците ще се качват и слизат от летящите таксита. 
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *