Знаем, че в последно време темата за възобновяемите източници и техните ползи навлезе много сериозно в световния дневен ред. Сигурно обаче се питате защо “люти” и какво общо би могъл да има парещият вкус със соларните панели? Отговорът може да бъде лесен и горещ същевременно.
Това е капсаицинът – химикалът, който прави лютите чушки люти. Според учените той подобрява перовскитните слънчеви клетки – устройствата, които изграждат слънчевите панели. А тези соларни панели могат да бъдат създадени предимно от силиций, полупроводник, който е вторият по изобилие елемент на земята.
За съжаление обаче изследователите не са разкрили точните и конкретни методи за взаимодействието между лютата чушка и соларния панел. Образно казано обаче, когато добавим капсаицина се случва следното:
Той разширява зърната, които изграждат активния материал на слънчевата клетка, а това от своя страна ѝ позволява по-ефективно да пренася електричество. Материалът преминава от дефицит на електрони към излишък, променяйки начина на функциониране на клетката. А това позволява повече слънчева светлина да се преобразува в електричество.
Най-ефективната слънчева клетка досега все още преобразува само 46% от наличната слънчева светлина в електричество. И повечето търговски системи в момента са ефективни едва от 15% до 20%.
В края на краищата ефективната слънчева енергия е нужно да бъде в добри ръце, за да може, колкото е възможно повече хора да имат достъп до нея. Управлявана рационално и справедливо всички възобновяеми източници могат да бъдат в полза на човечеството и обратно – в полза на природата.
Ивелина е родена в Пловдив. Обича да пише и да живее. Признава обаче, че шумотевицата понякога я притиска и отегчава. Пада си по приключенията и не спира да разкрива пред самата себе си нови хоризонти и светоусещания.
Коментари