Необявената война на среднистите срещу висшистите
Евтини самолетни билети

Лично аз нямам нищо против среднистите. Напротив! Ако тях ги нямаше, както средната класа и нискоквалифицираните работници също, обществото, което познаваме, щеше да има съвсем различен облик.

Е, може би не чак толкова различен. Те щяха да изпълняват и функциите на необразованите, а висшистите щяха да заемат тяхното място. Не измисляме топлата вода.

Въпросът около образованието в модерния свят е доста често повдиган от определен кръг хора в обществата навсякъде по света. В белите държави например висшето образование е ценено и добре заплатено. Висшистите обособяват елитарния слой на обществото. И така трябва да бъде.


У нас, в България, обаче нещата стоят малко по-различно. Висшистите трудно се реализират, работят не по специалностите, за които са учили, а заплащането, което в повечето случаи получават, е направо смехотворно. Това се дължи на редица комплексни причини, които няма да се впускам подробно да обясняваме. Не за друго, а защото и малките деца ги знаят.

Липсата на развита икономика, стеснени сектори и сфери, където биха могли да се развият, шуро-баджанащината, която се е превърнала в нещо обичайно при назначаването на кадри. Често се назначават хора, които не са преминали през университети, на места изискващи това.

Ниската им компетентност хвърля сянка и създава илюзията, че висшите кадри са с ниска подготовка и не могат да вземат адекватни решения в сферата на дейност, в която са ангажирани. Не че липсват и такива с дипломи за висше образование, но те са по-скоро без опит, отколкото да им липсва теоретично познание. Практиката учи много – Факт!

В последните години обаче това е напът да се промени. Все повече работодатели предпочитат хора с университетски дипломи, пред тези със средно образование. Това от една страна е правилно решение. От друга поражда озлобление и дори открита ненавист срещу висшите кадри. Заражда се завист и открито злословене срещу хората с университетски дипломи.

Изказвания , че дипломите за висше образование били еквивалентни на тоалетната хартия и други подобни идиотщини заливат социалните пространства. Подеха ли среднистите, необявена война срещу висшистите? Явно – да!


Жена на 57 години, работеща като секретарка на кметски наместник. Преди това е нареждала плаки в печатница. Образование средно – гимназиално. Явява се на конкурс за работа и го печели!? Как? Нима е била единствената кандидатка за това сладко местенце!? Лично аз съм убеден за себе си, че няма такъв вариант. Познавам я лично.

По редица причини ще запазя самоличността ѝ в тайна. Самата тя е комплексирана от това, че не е с висше образование. Постоянно за щяло и нещяло изтъква, че е горда среднистка и видите ли… знаела много повече от всеки висшист!!??

Ами, това е проблемът на среднистите. И въобще на българина. Той всичко знае, по всичко е компетентен и не зачита и уважава знанията и уменията на другите. Народопсихологията на мултикомпетентните Ганьо и Пена.

Има хора с потенциал, които обаче нямат финансови или здравословни възможности да се образоват. Лично аз съм на мнение, че за вторите това е оправдано, но за нямащите финансова възможност, не съм много съгласен. Пробивният, борбеният, непримиримият и амбициозният, винаги намират начин. Като искаш реализация и високо положение в обществото – следвай правилата, следвай мечтите си, учи, образовай се. Има университети с научни бази и трудове на поколения експерти.

Едно е да си добре осведомен, съвсем друго е да си експерт. Експерт можеш да бъдеш само и единствено, преминавайки през студентската скамейка. Много часове безсъница, курсови проекти, презентации, практически занятия и томове теоретичен материал, който няма къде и как да усвоиш и разбереш, освен в Алма Матер.

Необявената война на среднистите срещу висшистите

Ставайки въпрос по-горе за моята позната, секретарката на кметския наместник, няма как да не отбележа поредния бисер, който чух относно образованието и квалификациите: „Аз съм горда среднистка, така добре владея български обаче, че ако ме сложат да преподавам, ще го направя по-добре от висшист. Какво е един университет? Аз тия работи, като прочетох много книги и ги разбрах. Не ми трябва някои си там да ме учат, ненормалници и издухани преподаватели“.

Шах! Бях удивен от самочувствието на тази типична „балканлийка“. Която за отрицателно време оплю цялата висша класа, изпрати я в девета глуха, заклейми професори, доценти, доктори и обезличи труда на хиляди амбициозни, знаещи и можещи хора. Същата горда среднистка пише критики в социалните мрежи върху публикациите на журналисти, търси грешките, които са допуснали в статиите и им дава акъл, как да пишат.

Ако това не е комплексарщина на квадрат, здраве му кажи. Комплексът на нереализиралия се дървен философ. На такъв „компетент“ ще отговоря на простичък език, като за нея:

Ами да си учила бе, моме, че да станеш редактор! Или е по-лесно да заучиш малко повече информация от книгите и хоп, готово. Аз съм експерт! Няма такива филми! За да си експерт в определена област, няма нужда да си пълниш главата с плява от материали ала чул-недочул, разбрал-недоразбрал и който не писал, той не се е оср*л.

За всяка област си има точните научни материали, даващи основата, скелета, по който ти може след време да извършваш сам всякакви подобрения и видоизменения. Не може да обзавеждаш една сграда, преди да си я построил! Незачитането и неуважението, на което са подложени висшистите в България, е основната причина за сблъсъка между двата “вида“ – висшист и среднист.


Едните са подценени – неправилно. Другите се надценяват – неправилно. Липсата на ярка граница, отличаваща едните от другите.

Чета сблъсък между двете „касти“ в известна социална мрежа. „Прегрял“ от ярост висшист пише: „Среднистите нямат място на пазара на труда! Това трябва да стане пределно ясно. Който си е бъркал в носа, докато други са се борили, ще изпълнява черната работа. Има толкова много подходяща работа за среднисти, но всички те са, видите ли, интелигентни повече от мнозина други, от повечето работодатели, имат неоценени способности! Не ги взимали защото нямали външност, а работодателите търсели само секс! А колко много били си купили дипломите, следователно висшето било – булшит! Нямало нужда от „висше“! НЕЩАСТНИЦИ! Марш да чистите! Нямате право и квалификация да извършвате работата, за която мечтаете посред нощ! По закон – така е в нормалния цивилизован свят. С влизането в ЕС това ще се узакони“.

В първата част на поста мога да се съглася с автора, просто защото съм се сблъсквал с такива субекти. Накрая завършва малко крайно, но между волно или неволно изписаните тежки думи, пак проблясва някаква правдивост. „Висшистите отвръщат на удара“. Социалният вариант на междузвездни войни, или междуобразователни войни.

Както писах в началото, нямам нищо против среднистите, но искам да изкажа и своето лично мнение, като личност, а не като журналист:

Висшист това е не само диплома и квалификация, а начин на мислене и състояние на духа. Има и некадърни висшисти, тях ги слагам в една група със среднистите! Който твърди, че е умен, способен, интелигентен, надарен и т.н., би трябвало да не се затрудни с едно висше образование. Всеки ден от професионалната работа е един изпит, едно дипломиране, едно… преписване дори! Аз лично съм против преписването и никога не съм го правил! Заявявам го отговорно, защото нищо не ми струва да кажа истината. Как един среднист, който се е отказал и провалил при първия си изпит, ще се явява на интервю за длъжност на висшист, минал над 50 изпита???

ТАКА Е ГОСПОДА И ДАМИ, ГОРДИ СРЕДНИСТИ! Обичам Платон, но повече обичам истината. А тя трябва да се казва открито, не да се премълчава и заобикаля с тактични трактовки. Бих казал – токсични трактовки, които ще маскират „проблема“, но той ще си продължава да мирише.

В друг формум чета типично „байганьовски аргумент“ срещу висшиста и ученето в университет: „Глей го па тоа какъв професор, абе брато, яз такивъ кат тебе знайш кво ги праим, ша ми чистиш кенефите с твойта диплома и ша ми лижеш ауспухо на Баварецо“.

Излишно е да се коментират изказвания на подобни примати, които успяха да направят някой лев в мътните години или наследиха откраднатото от тате и дядо. За жалост, немалка част от младите се придържа към тази сентенция, без да си дава сметка, че зад богатството на подобен индивид стоят образовани роднини или приятели. Защото в противен случай, примитива написал такъв първичен пост, би се реализирал единствено, като „баша“ сред клошарите. А баварецо, ще е само в сънищата и мечтите му. Най-много да бута 30-годишна бебешка количка, в която да събира старо желязо. Жалка гледка!

Австралопитекът, изписал с неимоверни усилия този коментар обаче не уточнява какъв баварец кара? Има БМВ-та нови, има и на 20 години. Има и собственици, какъвто предполагам е господинът, които теглят кредити, купуват Баварец, Порше или Мерджан и го държат в гаража, а излизането им е само до близкото кафене, за да ги видят, като преди това „запалят“ някой балък с един двайсетак за гориво. Понеже са ниско образовани, работят ниско квалифицирана работа и не могат да си позволят лукса да поддържат скъпа кола.

Кражбите, продаването на наркотици и дребното далавераджийство също влизат в раздел „нискоквалифицирана дейност“. Доходите там са напостоянни, а понякога разходите по дела и годините затвор, надхвърлят печалбата многократно.


Честият аргумент на среднистите, които нападат настървено висшите кадри, са следните: „Ама то всеки идиот може да завърши. С царски пищови, с подсказване и рушвети, кой не би могъл? Образованието в нашата татковина е станало за подигравка и вече не е критерий за висш акъл…, както на времето“.

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ТЕЗИ ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ:

След като е толкова лесно с пищови и купени дипломи, вземете завършете и вие, средняците. Лесно, ама… Да се учи по нощи, да се става за изпит, да се четат книги по 500 страници за 2 дни, да се излагат становища, да се расте професионално не е за всеки. И да се преписва дори не е лесно. Ако беше лесно, нямаше да има толкова хора с половинчато образование, но с големи претенции, самочувствие…

Уважавам среднистите, които са наясно със себе си, които си стоят здраво на мястото, занимавайки се с подходящи дейности като частен бизнес, продаване на чушки, земеделие, автомонтьорство и прочие. Уважавам всеки, който не е головодник с претенции и си е намерил мястото.

Уви, голяма част от средняците се оплакват, неграмотни са, страдат от ниско самочувствие и постоянно в хор повтарят… „ДИПЛОМИТЕ СЕ ИЗКАРВАТ С ПРЕПИСВАНЕ, КУПУВАТ СЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО Е СКАПАНО“. Излиза, че ние, висшистите, сме били глупави будали да учим… А след това хленчат „ДАЙТЕ МИ РАБОТА ЗА ВИСШИСТ, ИСКАМ ЗАПЛАТА 2000 ЛВ“.

Отново питам, ако някой не може един изпит да изкара (независимо как, с усърден труд, с гениалност, с преписване, с пари…) как ще си върши работата“? Настървен съм срещу тези, които обичат да берат плодове, без да са ги садили. Срещу мързеливите с претенции, че са нещо. Всеки успех е плод на инвестиция на време и енергия, който не е мислил навреме да учи, да ходи да пасе патките. Нищо не пада от небето.

За да си в крак с времето и все по новите изисквания и тенденции, които се променят спрямо технологичното развитие и напредък на света, единствения вариант е – образовайте се!!! ИЗГРАДЕТЕ СОЛИДНАТА ВИСША ОСНОВА, А НАД НЕЯ НАДГРАЖДАЙТЕ. ТОВА Е ФОРМУЛАТА!

Скъпи горди среднисти, които се чувствате застрашени и се оплаквате от „неграмотните висшисти“. Изкарайте висше образование! Щом сте толкова умни, ще го отупате за нула време. После цял живот надграждайте върху този фундамент. Висшистът непрестанно се „ъпгрейдва“ като компютър. От встъпването си до излизането си от Алма Матер той е вече обвързан с науката и методологията на себе усъвършенстването.

Да, и ние правим грешки, и ние сме хора, както всички вас. Приемаме мнението на другите, но не позволяваме да ни го налагат, особено лица, които са под нашето ниво. Ние използваме правила от реториката. Не манипулираме и не налагаме просташки компетентността си, мнението си и експертността си. Ние използваме принципите на убеждението. Използваме факти, аргументи, а просташкото словоблудство подминаваме с присмех и съжаление.

Може би затова много хора, които ненавиждат висшиста, си въобразяват, че неговото мълчаливо подминаване на „тъпологична аргументация“, е отстъпление и съгласие с опонента. Не! Просто висшистът, който е със самочувствие, знания, компетентен и уверен в себе си следва максимата: „Прост човек и силен вятър – спиране нямат“!

Само в академична среда, човек може да се изгради като ерудит и експерт. Само в академичния свят човек може да усъвършенства и промени мирогледа си в правилна посока. Само в академична обстановка можеш да си направиш равносметка какъв си бил и какъв искаш да станеш. Само там и никъде другаде!

Не се самозаблуждавайте, че с прочита на няколко книги, вестници, списания и постове в социалните мрежи ще станете непризнати висшисти! Нищо подобно! Ще станете по-осведомени и дори по-дезинформирани. Защото ви липсва онази научна база, опорна точка и основа, от която да съумеете да разграничите „житото от плявата“.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.