Nissan

Според различни източници Nissan е в напреднали разговори с британското правителство във връзка с плановте на марката за изграждане на гигафабрика в северната част на Англия.

Разширяването на съществуващия завод в Съндърланд ще превърне Великобритания в най-големия производствен център на Nissan за произвеждане на електрически автомобили извън Япония. Предварителните планове са изграждане на 200 000 автомобила годишно и създаване на хилядни нови работни места.

Очаква се сделката да бъде финализирана в началото по време на Конференцията на ООН за изменение на климата 2021 (COP26). Kaто част от контракта се очаква Nissan да поиска финансова подкрепа от правителството.


Фабриката ще се управлява от Envision – китайският производител на батерии на Nissan, който купи дял от световните заводи на марката през 2019.

По-рано през годината Обществото на автомобилните производители и търговци подчерта значението на автомобилните фирми, които избират Великобритания като място за изграждане на нови гигафабрики, които увеличават производството на автомобили и намаляват вредните емисии.

Строителството на първата такава фабрика ще започне през 2022 и ще заработи година по-късно, като се очаква да е на пълен капацитет през 2027, когато трябва да произвежда 300 000 литиево-йонни батерии годишно.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *