Швеция се слави с една от най-сполучливите социални системи, а отпускът по майчинство там е един от начините за насърчаване на равенство между половете.

Освен че на шведските татковци се полагат 10 дни платен отпуск след раждане на детето, те са длъжни да вземат 60 от общо 480 дни (или 18 месеца), колкото е периодът за отпуск по майчинство в страната (в противен случай този срок не може да бъде ползван изцяло).

Въпреки че остатъкът от дните може да се разпредели, както родителите пожелаят, само 14% от бащите в Швеция предпочитат да разделят майчинството поравно с половинките си.


Това вдъхновява местния фотограф Йохан Бевман да заснеме редица портрети на малкото шведски бащи, които избират да останат вкъщи за половин година. По този начин той се надява да накара останалите мъже в Швеция да погледнат на бащинството от различен ъгъл, както и да повдигне дискусия по въпроса.

За своето вдъхновение зад тази инициатива фотографът споделя: „С този проект искам да открия защо тези мъже са избрали да останат у дома много повече, отколкото мнозинството от шведските бащи. Какво им е донесло това, как са с променили отношенията им с техния партньор и дете, и какви очаквания са имали преди да ползват този отпуск.“

Бевман отбелязва, че прекарването на време с децата е не само от изключителна важност за осъществяването на връзка с тях, но и помага да се поставиш на мястото на съпругата и подобриш отношенията си с нея.

– Източник: edna.bgКоментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *