въздушно електротакси

Въздушно електротакси ще вози пасажери от Рим до летище Фиумичино.

Проектът, наречен VoloCity, който е планиран и за Париж и Сингапур, обещава да отвежда хората от летището до града за 20 минути, без задръствания и с нулеви емисии, като се движи с максимална скорост от 110 километра в час.

Първоначално таксито ще превозва пилота и един пътник, „докато не започне да лети напълно автономно“, когато ще може да поеме двама пътници, се казва в съвместното прессъобщение, в което се обявяват плановете.


За проекта на Фиумичино е необходимо да се разработят „вертикални летища“, които да позволят на такситата да излитат и кацат вертикално.

Преди дни в Рим блестящото бяло летящо такси Volocopter беше паркирано на площад близо до фонтана ди Треви, където на любопитните зрители беше позволено да се качат.

Местните медии съобщават, че цената на планираното 20-минутно пътуване от летище Фиумичино до центъра на града е 140 евро, в сравнение с такси, което струва 48 евро, или пътуващ 32 минути влак за 14 евро.

Идеята за летящи таксита – евентуално без пилоти, се разпространява по целия свят, като част от стремежа за намаляване на задръстванията по пътищата и ограничаване на замърсяването.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *