Пътна полиция започна акция с акцент върху мотоциклетистите

КАТ – Пътна полиция започна нова акция с акцент върху контрола на мотоциклетистите. Тя ще продължи до 24 април. Ще се проверява дали водачите имат нужната категория, носят ли каски и дали правилно са поставени регистрационни табели.

Според действащото законодателство номерата на мотоциклетите трябва да са сложени така, че да се осигури тяхната видимост и осветеност нощно време. Освен това при закрепването не трябва да се нарушава формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера, отбелязват от МВР.

По време на акцията полицаите ще осъществяват засилен контрол на водачите на моторни превозни средства за употреба на алкохол, правоспособност и използването на обезопасителни средства. Специално внимание ще се обръща и на правилното използване на обезопасителни средства при превоз на деца. Успоредно с това ще има и засилени проверки за спазването на скоростните режими.


От МВР отчитат, че за изминалата година катастрофите с мотори са с 23 по-малко спрямо 2017 г. Ранените са с 27 по-малко. Обобщени данни за тази година не бяха дадени. Глобата за возене на мотор без каска е същата, като за неползване на колан – 50 лева. Ако провинилият се е водачът, се отнемат и 6 контролни точки.

От Пътна полиция предупредиха, че ще има още специализирани акции, като следващата ще е с фокус върху пешеходците. Такава имаше в началото на годината, като се следеше дали те пресичат на определените за това места. Контрол имаше и върху това, дали шофьорите дават полагащото се предимство на пешеходците. При първата акция пешеходец за годината за две седмици бяха глобени 1573 души.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.