Квантов компютър създаде "невъзможен модел" на Вселената

Руски учени са постигнали значителни резултати в създаването на домашен квантов компютър.

Специалисти от Руския квантов център и Физическия институт „Лебедев“ към Руската академия на науките, представиха прототип на устройство, базирано на йони, което ще стане основа на бъдещ квантов компютър с достъп до облак.

Съобщението идва от страницата на комуникационния отдел на най-голямата руска научна корпорация – Росатом.


Изследователите успяха да разработят система от четири кубита, без да увеличават броя на йоните, но използвайки оригиналната технология за мащабиране на квантовите процесори с помощта на мултистепенни носители за съхранение – „qudits“, се казва в съобщението.

Квантовите компютри са нов клас изчислителни устройства, които, благодарение на използването на квантови ефекти, са в състояние да решават проблеми, които са недостъпни за най-мощните „класически“ суперкомпютри.

По-специално това е моделиране на поведението на сложни молекули за разработване на нови лекарства и материали, сложни логистични проблеми, работа с големи данни и много други.


Каква е разликата между познатите ни досега класически компютри и квантовите?

В класическите изчислителни устройства цялата информация се разлага на битове – 0 или 1, докато при квантовите устройства най-малката единица информация е квантов бит (кубит), способен да бъде едновременно в двете състояния – и 0, и 1.

Числото на състоянията, в които се намира квантовият процесор, нараства бързо с увеличаване на броя на кубитите, поради способността им да се свързват един с друг.

Тази функция позволява на квантовите устройства да решават различни изчислителни проблеми с порядък по-бързо от класическите компютри и суперкомпютри.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.