Съвети за по-добър живот с котка под покрива

Скъпи котколюбителю, ето няколко тайни за още по-приятно съжителство с мяукащите другари.

Купичката на котака

Котешкото обоняние е 14 пъти по-добро от нашето и натрапчивите миризми отблъскват котаците. Когато почистваш купичките на хищника вкъщи, не използвай препарати, защото силните аромати биха го накарали да избягва паничките си.

Рязка промяна в хранителния режим и обезводняване

Котките се уповават на навици и почти всяка промяна за тях е стресираща. Ако ще сменяш вида храна, в продължение на седмица, ежедневно заменяй все по-голяма част от старите гранули с новите. По възможност избягвай внезапните смени на диетата, защото могат да доведат до повръщане, диария, липса на апетит и болнавост от страна на животинката.


Мъркащите ни приятели не обичат да пият вода, което води до ограничения им прием на такава. Дехидратацията е предпоставка за сериозни здравословни проблеми. Най-лесният начин да я избегнеш, е като превърнеш част от сухата храна в течна. Не оставяй купичката за вода до тази за гранули, природният инстинкт на животните е тези двете да не са едни до други. Котките предпочитат течаща вода, затова най-добрият вариант е да се подсигуриш с котешки фонтан.

Млечни продукти

Всеки е гледал филмчета, в които котките пият мляко. За съжаление това не е полезно за тях. 10-12 часа след пиенето на мляко се появяват стомашни проблеми. Мъркащите четириноги имат непоносимост към лактозата, което автоматично изключва млечните продукти от живота им.


Тоалетна

Ако можеш, подсигури за всяка котка по една тоалетна и половина (напр.: две котки – три тоалетни). Котаците са едни от най-големите чистофайници. При неизчистен нужник, ще намерят друго място, на което да си свършат работата.

Ако попадаш на неприятни изненади, въпреки че котката ти знае къде да се изхожда, най-вероятно, се е появил здравословен проблем или трябва да почистиш специалното място. Най-добре е да поставиш тоалетната в необезспокоявана стая, далеч от всевъзможни шумове.

Мъж с котка - провал с жените

Етерични масла

Метаболизмът на мяукащите хищници не може да се възстанови след прием на етерични масла. Използването им не е препоръчително, защото котките могат да ги вдишат или погълнат (след като оближат козината си). Етерични масла могат да се открият в: инсектициди, комплекти за ароматерапия, препарати за почистване, някои дезинфектанти и определени лосиони. Чети етикета преди закупуването на такива продукти.

Удобства

Мяукащите четириноги обичат да се катерят. Взимайки такъв другар вкъщи, трябва да му подсигуриш удобство и безопасност. Не оставяй важни и чупливи неща по рафтовете или върху шкафовете. Ако можеш, постави котешка катерушка в дома си. По възможност подсигури и топло местенце, на което животинката да се превръща в спяща, мъркаща топка.


Редовни тренировки

Мъркащите домашни любимци имат нужда да изразходят дневната си доза енергия. Можеш да помогнеш на твоя писан като вземеш (или измайсториш) играчка, която да развива ловните му инстинкти. Лазерчетата са един от най-добрите избори. Достъпът до парче дърво или специализирана чесалка за нокти е нещото, което ще зарадва не само котката, но и дивана ти.

Хигиена

Котките се почистват сами и нямат нужда от нас в това им начинание. Ако все пак косматкото има нужда от баня, не използвай ароматизирани шампоани и не го къпи повече от веднъж или два пъти в годината.

Съвети за по-добър живот с котка под покрива

В случай че решиш да подстрижеш мустаците му, недей. Ще навредиш както на себе си, така и на него. Тези антенки са изключително чувствителни и притежателите им ги използват за по-бързо и лесно ориентиране.

Маникюр и педикюр

Не скъсявай котешките нокти. Това е изключително болезнено; равнява се на отрязването на пръстите ти. Подрязването на котешките нокти често води до проблеми с придвижването и чувство на уязвимост, което се превръща в агресивно поведение.

Най-важното в споделянето на територия с малките пуми е да се отнасяш с уважение и грижа към тях. Не ги закачай, докато се наслаждават на личното си пространство и редовно ги води на контролни прегледи. Както е казал Бърнард Шоу: „Човек е културен дотолкова, доколкото е способен да разбере котката.“
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *