Как кучето ни помага да сме по-здрави?
Евтини самолетни билети

Не случайно кучето се смята за най-добрия приятел на човека.

Всеотдайни, изпълнени с любов и готови да я раздават, тези животинки запълват празните места не само в дома, но и в сърцето.

Но как можем да им осигурим щастливо пребиваване в дома? Ето няколко съвета за по-добър живот с куче под покрива.


Без натрапчиви аромати

Тежките парфюми и силните ароматизатори са любими на някои хора. За разлика от нас, кучетата имат много по-силно обоняние, което често е в плюс. Ако животинката се намира в стая със силен аромат обаче, изведете опашатия приятел оттам или, в най-добрия случай, не употребявайте тежки парфюми, ароматизирани животински шампоани и препарати със силни миризми.

Твоята храна

Всеки, който е бил в близост до маса, отрупана с храна, и куче до нея, знае точното определение на израза „кучешки очички“. Този жален поглед пречупва и най-коравосърдечните. Въпреки това трябва да не се предаваш и да не споделяш вечерята си с домашния любимец. Много често човешката храна е прекалено подправена и може да навреди сериозно на четириногия ти другар.

куче

Ежедневни навици

Тези животинки разчитат изключително много на навиците си. Дори и малките промени в кучешкото ежедневие, могат да объркат животното. За опашатия ти приятел е важно да го храниш в един и същ момент всеки ден. Препоръчително е и ежедневните разходките да стават по едно и също време.

Експеримент под името „Кучето на Павлов“ доказва лесен начин, чрез който да тренираш домашния любимец. Ученият Иван Павлов храни своето куче всеки ден по едно и също време с една и съща дозировка храна, като преди всяко хранене подава светлинен/звуков сигнал. В даден момент кучето започва да отделя слюнка и да се държи по характерен начин, само при подаването на сигнала.

Ето и нагледен пример: казваш на кучето си „Седни“!, буташ го към земята, за да седне и му даваш лакомство. Повтаряш тази комбинация няколко пъти. След известно време, опашатият приятел ще сяда веднага щом те чуе да изричаш командата. Няма да чака да го побутнеш, защото знае, че след като извърши точно това действие, ще получи лакомство.


Ветеринарни прегледи и устна хигиена

Пропускането на прегледи и ваксини е нещо, което трябва да избягваш на всяка цена. Грижата за животинката в дома е важна както за нея, така и за теб. Част от всевъзможните бактерии и вируси, които кучето може да прихване от външния свят, могат да се закачат за дрехите и/или мебелите в дома ти, както и за теб самия. Ваксинациите и редовните прегледи подсигуряват приятно и (почти) безпроблемно ежедневие.

Както при хората, така и при кучетата зъбите са дом за хиляди бактерии, затова е важно да мием зъбите на четириногия приятел. Съществуват специални четки и пасти за кучета, с които да поддържаш здравето и чистотата на домашния любимец.

Социализация

Кучетата, за разлика от котките, са много общителни и социализирането им заема едно от челните места в живота им. За опашаткото е съществено да осъществява контакт и със себеподобни. Не бива да оставяш кучешкия си другар сам. Четириногите, които остават сами за повече от десет часа на ден, могат да развият тежка форма на тъга при раздяла, деструктивно поведение, непрестанно лаене, ровене, дори и бягство от дома.

Куче или котка?

Летни горещини

Лятото е сезона, в който почти всеки ходи на море, припича се на плажа (или на терасата, ако няма плаж в близост). Кучетата не са огромни фенове на летния топлик, защото не се потят. В тежките летни дни подсигури на четириногия си приятел сенчесто местенце за почивка и лесен достъп до питейна вода.

Най-важното е да полагаш нужните грижи за домашния си любимец и да го обичаш безусловно. Както е казала Агнес Търнбул: „Кучетата живеят прекалено кратко. Това е единственият им недостатък.“
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.