НС

Зрелището продължава.

В последните епизоди от миналия сезон видяхме новите герои, които категорично отказаха да приключенстват със старите, както и как досегашното управление се превърна в опозиция.

До всичко това се стигна след като в предишния 44-ти сезон на сериала се появи заразата – Ковид-19, от която пропищя целият свят. Имаше съмнения за нейното съществуване, но въпреки тях в България бе обявено извънредно положение.


Ковид-19

Сложихме маски, накупихме дезинфектанти и се дистанцирахме на поне метър и половина. Заведенията, театрите и детските градини бяха затворени за дълго. Много хора останаха без работа, а други работеха от вкъщи.

Започнаха депресиите, домашното насилие се увеличи и т.н. От своя страна държавата отпускаше финансови средства, с които да помогне, но те стигнаха само до определени групи. Другите – кучета ги яли.

В сезон 44-ти стана модерно премиерът да агитира от джипа си, превозвайки свои министри, а медиите се скъсваха да посещават страницата му във Facebook, която се превърна в основен източник на информация за държавните дела. Така профилът му придоби невиждана досега посещаемост.

Покрай локдауна социалната мрежа стана основно място за дебати, хвалби и обиди.


Законче тук, поправка там и още в началото на миналата година един знаменит бизнесмен и колекционер отиде да събира тен в Дубай, защото бе взет на мушка. По думите му е бил изнудван от управляващите. После си направи партия, която имаше доста привърженици, но не влезе в следващия сезон на сериала.

Друга партия, която по-късно влезе в сезон 45, си направи експеримент и плава с лодка до летния сарай на почетен председател на друга партия. Оказа се, че гостите нямат право да са там и даже НСО охранява мястото от такива като тях. По закон обаче имат право, защото това е българска територия. Парадокси.

Имаше драма и с родния трибагреник, който охраната на сарая захвърли като стар парцал. Това събуди заспалия патриотизъм у човешкия ресурс на България и започнаха масовите протести.

В публичното пространство излязоха записи. От тях се роди и абревиатурата ПКП, за която няма да обяснявам. Освен телефонните записи се появиха и скандални снимки.

Сериалът НС: В очакване на сезон 46

Протестите продължиха, въпреки пандемията и всичко останало. Имаше пострадали и то от полицейско насилие. Грозно беше, но динамично и интересно.

В сезон 44-ти основният конфликт беше между президент и премиер, но беше намесен и главният прокурор. Конфликтът градира, градира… и имаше своя пик, когато бе произнесена запомнящата се реплика на президента: „Мутри, вън!“. Тя бе скандирана по протести, а след това стана заглавие на партия (без запетая), която дори влезе в сезон 45-ти.

Появи се и новата политическа сила, оглавявана от известен шоумен. Тя рязко зае втора главна роля в НС 45. Оказа се, че българите в чужбина са най-големите фенове на родния певец и водещ. Сега ще им отворят секции, да могат да гласуват нормално, а в по-гъсто населените места машинното гласуване ще е основно. Случиха се други неща, но няма да изпадам в подробности.

Сюжетът на филма ви е до болка познат, но очакваме промяна.

Жанрът на този култов продукт се сменя и може би това е причината той да трупа все повече фенове. Героите в него са характерни за Балканите и могат да се припознаят в персонажи от народното творчество, а и не само. Повечето от тях са крайно комедийни и сериалът, в последно време, бе придобил пародиен характер.


Тези ярки актьори и ситуациите, в които попадат, заинтригуват публиката и успяват да я изненадат, точно когато тя си мисли, че вече всичко ѝ е ясно. Лошото е, че оставят в нея чувство на огорчение, безперспективност и ярост. Смехът, който поражда това представление у зрителя, е болезнен.

Запазена марка на НС е да започва с кауза, с бунт, да продължава с апетит и обещания и да завършва с оправдания. Всеки иска да влезе в цветната река от приказката за златното момиче и да извади поне едно сандъче. Някои се сдобиха и с шкафчета, пълни с кюлчета, други с апартаменти, трети с къщи за гости…

Който и да е влязъл в тази приказна речица, с празни ръце не е излязъл, но и все е черен. Тук-таме се чуваше песента на петле, което разказва за измами, но нямаше кой да го чуе, а и да го чуе, нищо не се променяше. Всичко се оказваше „законно“.

А реката продължава да тече, да се влива се морета и океани…

Там някъде е златната рибка и бленуваните три желания. Зрителите се раздират от въпроса: на изток или на запад ще поемат рибарите от НС 46 в търсенето ѝ. Уж пуснаха котва в ЕС и НАТО, едва ли спомените и сирените от изток могат да променят решението им. Въпросът за ляво и дясно остава определящ за сюжета на филма.

Едните рибари твърдят, че Изтокът е жесток и деспотичен, а другите смятат, че именно там е истината, а Западът е зло, опаковано в лъскава опаковка и празни думи. Едните се обединяват за дясно, другите – за ляво, но колкото и да се обединяват, все ги дели нещо.

Моряците са дотолкова улисани в спора, че забравят да помислят какво биха си пожелали, ако изобщо някога я уловят тази пуста рибка. Може би, ако първо си отговорят на въпроса: „Какво искат“, ще са по-убедени в избора си. Нали ще плават заедно, трябва да са готови за бурно море и вземане на решения.

Претендентите за главни роли в следващия сезон на НС са заети да измислят начин за влизане в зала.

Другото е на втори и трети план, а ние – пасажерите, още по-назад. Въпреки че именно от гласа на електората зависи това кой ще си има столче в онова легендарно място с надпис: „Съединението прави силата“ и 240 чудни местенца.

Докато чакаме да дойде време за избор, бе сформирано служебно правителство. Нещо като трейлър за НС 46. От него личи, че в следващия сезон ще има обрати. Свидетели сме на опит, от страна на служебните актьори/дубльори, да изметат стълбището на властта, както трябва – от горе надолу. Това е похвална дейност, стига да са им чисти обувките, за да не се налага някой да чисти и след тях. Любопитно е и дали ще загнездят на някое от стъпалата с панорамна гледка.

Сериалът НС: В очакване на сезон 46

В ролята на безпощадния чистач виждаме човека със страшния поглед. Сините очи по принцип са красиви и студени, но в този случай студенината напомня на Краля на нощта от „Игра на тронове“. Е, структура като МВР трябва да вдъхва респект, но и доверие. Първото му иде отръки, а за второто – предстои да видим. Имайте предвид, че на никой от актьорите не му е чиста работата.

Следете шоуто, то е денонощно!

Така или иначе сме абонирани да изплащаме заплатите и почти всички разходи на героите и техните подчинени, нека поне си следим сериала, в който инвестираме и да контролираме, когато някое петле отново алармира за измами. Ако не за друго, то поне за да вземаме информирани и осмислени избори.

Кои ще са героите в НС 46? Това (уж) зависи от нас. Електоратът с трепет очаква следващия сезон на сериала.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *