Спарк автомобили: предимства и недостатъци
Евтини самолетни билети

Спарк е нова технология в някои европейски градове, сред които и София. Електромобил, който взимаш под наем и който изпълнява функцията на твое возило за кратки разстояния.

Истината е, че много голяма гласност не е дадена и Спарк автомобилите доскоро не бяха изобщо нашумели. Една от причините за ниската популярност на електромобилите под наем е фактът, че много малко се знае за техните предимства.

Разбира се, първото нещо, което на всеки идва наум е най-очевидното – не замърсяват въздуха. Колко по-удобно би било за София, представете си една алтернативна реалност.


Всеки може да свали приложението за Спарк на телефона си, а електрически коли има буквално навсякъде. Паркирани в техните си зони – човек взима, ползва и оставя за следващия. Лишаваш се и от разочарованите и кисели погледи на таксиджиите – да не дава Господ да ви се наложи да ползвате такси в София.

Гориво не плащате и когато се налага, оставяте Спарка да се зарежда на зарядните станции. Да, не е чак толкова бързо, но е безплатно. Удобството е, че работиш изцяло през мобилно приложение – регистрираш книжката си, изчакваш одобрение (за тези, които не знаят, трябва да имаш 2 години стаж като шофьор) и готово!

Придвижването в градски условия е много по-бързо, отколкото това с градския транспорт. Наемаш колата за кратко време, дори и да ти трябва за най-дългото разстояние в София пак ще стигнеш 2 пъти по-бързо.


Като пресметнеш, че таксуването става на минута, ще се замислим дори дали не е по-евтино от картата за градския транспорт – да я заредиш за всички линии струва около 50 лв. Ако не ползваш автомобил на дълги разстояния може би излиза сума близка на тази, а удобствата са ти много повече от тези на тролея.

Не е лошо да се замислим за тази алтернатива. Хейтърите веднага ще кажат – има си и недостатъците. Да, така е. Застраховка нямаш, докато шофираш електромобил под наем. В същото време с месечна карта за градския транспорт ти си застрахован, ако нещо се случи.

Има и доста недобросъвестни ползватели на тази модерна услуга, заради което глобите на фирмата са доста солени за щяло и нещяло (и се увеличават!). Не се знае дали винаги в малките часове на денонощието ще можеш да получиш съпорт, ако ти се наложи да попиташ нещо. Например аз самата с моя приятелка не можах да си наема Спарк, който стоеше пред очите ни, но не излизаше на картата.

Спарк автомобили: предимства и недостатъци

Цените на някои модели, разбира се, са по-високи от други, така че да минеш тънко, а да караш най-новия модел BMW трудно ще ти се получи. Услугата на тези автомобили не е практична и за дълги пътувания, защото логично има по-висока тарифа за дълъг пробег, а и няма обхват за паркиране навсякъде, където си поискаш (не, не можеш да я зарежеш на пътя).

Като цяло това е изключително добра иновация на XXI век и в чужбина си е доста модерно. Кога обаче ще започне да се оценява в България е въпрос на време, пари и съвест.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.