Свинското месо: враг или приятел?

Идва зима. Сезонът на празниците и пълните маси. Най-големият враг на всички диети!

Свинското, особено в най-вкусните си варианти, има лоша репутация, що се отнася до здравето и добрата физическа форма.

Всъщност обаче, както и при много други неща, и при свинското не всичко е черно и бяло.

Свинско филе

Може да звучи странно, но свинското филе, макар и по-калорично, има по-малко мазнини от пилешките гърди.

Шунка и бекон

При тях нещата стоят по малко по-различен начин. Тук мазнините са повече (което обяснява и по-добрия вкус), което не значи автоматично, че трябва да премахнеш тези храни от менюто си. Просто не е добре да ги консумираш твърде често и в големи количества.


При бекона и шунката има друго – те често съдържат сол и консерванти (например нитрати), които са вредни за здравето. Затова, ако е възможно, избирай свинска шунка и бекон, които нямат консерванти.

Как да ядеш свинско?

Най-добре е, когато имаш възможност, да избираш свинско с възможно най-малко мазнина, както и да махаш сланините от месото, преди да го ядеш. Най-важното, когато съставяш хранителния си режим, е да се стараеш да се храниш разнообразно, да не прекаляваш с нищо и да сведеш до минимум мазните и полуготовите храни.




Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.