Струват ли си мускулите?
Евтини самолетни билети

Малкият принц казва: „Хубави сте, но сте празни. За вас не може да се умре“. Той също така споделя тайната си, че „Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“. Това са едни добре познати цитати, които всеки един от нас използва в даден момент.

Фьодор Достоевски пък ни завещава фразата,че „Красотата ще спази света“, а Йордан Йовков ни доказва, че всичко хубаво – е грешно.

Какво ли означава това? Какво е красотата? А суетата? Кое е това „истинското“ и защо хората днес са „празни“? Какво е „панаир на суетата“?


жена

Здравейте, читатели! Днес ще ви разкажа един мой сън. Уж наричаме, това което сънуваме, плод на въображение, но той беше толкова реален и истински! Светът беше толкова объркан и странен, не можех да повярвам, че това се случва. Когато се събудих обаче разбрах, че не е измислица и всичко в подсъзнанието ми – е реално!

Започна така….

Намираме се в XXI век. Векът на новото и модерно време. Време, в което хората правят всичко за пари и се интересуват само от себе си. Време на абсолютна анархия и „криворазбрана цивилизация“. Време, в което наблягат изключително много на въшния си вид, в което забравиха кои са и откъде са тръгнали.

Намирам се във века на социалните мрежи и „болните“ амбиции за известност. За щастие аз съм нещо като страничен герой и не мога да правя нищо друго освен да наблюдавам острани. Нарекох съня си „Панаир на суетата“, нещо като маскарад.

Ще ме попитате, че какво предлагат на този „пазар“?

Отговарям ви – всичко! Жените продават душите си, сърцата си, вземайки в замяна красива външност и пари за поддръжка. Мъжете дават силата си, достойнството си и вземат красиво лице, придружено с мускулесто тяло.


Не ми хареса на този пазар,но нямах избор. В този XXI век, всичко това е нормално. Тук хората са толкова вманиачени и побъркани по себе си. Относно жените: ако нямат силиконов бюст и устни – са никои. Ако нямат дълги изкуствени коси – са никои. Изобщо, ако разчитат на естествената си красота – са никои. А относно мъжете: тези без хубави тела, даже и не биват поглеждани. В какво се превърна светът, се питам? Толкова ли сме суетни?

Тук никой не е себе си, всеки „го играе“ друг. Сложил си е маска,за да се впише в общоприетия модел на поведение. Суетата е един огромен фалш на това модерно време. Не успях да видя истински хора, които все още пазят доброто в себе си. Виждам само предателства, лъжи измами. Никой не гледа отвъд видимото. Всичко е една борба за известност, животът се премести в социалните мрежи, а човешката същност се загуби.… Тук дори не можеш да стрещнеш истинска любов, защото повечето жени са меркантилни, а мъжете „парадират“ с пари.

Хората живеят за показност и изяви, а не заради самия живот. Също така те не осъзнават що е истинска красота. Те са суетни, а това е болест. Мъжете започнаха да си правят пластични операции, подлагат се на най-различни процедури, на които, разбира се, се подлагат и жените, и всичко това само за да бъдат харесвани. Суетата ги е обсебила и контролира живота им. Тя е полезна когато изпраща позитивно послание: „Аз изглеждам добре, защото искам да се чувстам добре със себе си“, но е вредна, когато казва: „Аз изглеждам добре и не се интересувам от нищо друго, включително и от теб“, а това може би е мотото на днешния свят.

Всичко е една лудост. Както ви казах, хората тук са егоисти, именно защото са суетни. Тази „болест“ взема толкова много от енергията им, от времето им и те се отчуждават от света. Борят се за една слава в социалните мрежи, като рекламират различни продукти, като печелят с тялото си, а не с интелекта си.

Мъжката суетност убива плодовитостта

А по какво познах суетните хора? Те наистина са навсякъде около мен. Постоянно се оглеждат и са „нащрек“ дали всичко с външния им вид е наред. Тези хора отделят цялото си внимание върху себе си и загубват контакта с истинския свят. Не осъзнават, че красотата е дар от Бога и че не тя определя кой си в обществото. Също така, че има и други приятели освен пластичния хирург, фризьорката или гримьора.

Целият живот е панаир на суетата, понякога мъжете са по-суетни и от жените. Всички малко или много се интересуваме от това как изглеждаме, но трябва да бъде в граници. Не бива да губим истинската си същност. Какво от това, че е модерно? Толкова ли е важно да си в крак с модата?

И накрая на съня си се сетих за една много любима поговорка: „По дрехите посрещат, но по ума изпращат“. Че в живота е важно да бъдеш себе си и да притежаваш истинската красота, че „на света няма нищо по-трудно от откровеността и нищо по-лесно от ласкателството“… А може би суетата е осъзнат грях, то затова „вечно и свето е само мъртвото, живото живее в грях…”

Събудих се на сутринта, погледах през прозореца и осъзнах, че сънят ми е бил реалност. Наистина живея в „Панаир на суетата“. Но не искам нищо да си купя. Надявам се хората да се осъзнаят и пазарът да западне… Да спре да се търгува с чувства, емоции и души. Да спрат да се продават маски, вместо истинска същност. Наистина съм в ситуация, в която хората са марионетки на театралната сцена…

Е, господин режисьор, какво играем сега? Коя маска трябва да нося днес? Колко още ще ми струва тази моя суета?
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.