Windows

Понякога креативността на хакерите успява да изненада и озадачи и най-големите капацитети в областта на компютърните технологии на софтуерните компании.

Поредният случай е с новата операционна система на Windows 11. Още непредставена официално, но вече с има „фалшив двойник.“

Киберексперти от „Лабораторията на Касперски“ са засекли неин зловреден вариант, маскиран като предварителна версия на оригиналната система.


„Хакерите разпространяват зловредната версия на сайтове с пиратски софтуер. Особено внимателни да бъдат потребителите към файла с име „86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe“, който детайлно възпроизвежда атрибутите на оригиналния инсталатор“, предупреждават специалистите. Файлът е с размери 1,75 GB.

При отваряне се стартира прозорец, който прилича на стандартен съветник за настройка на Windows 11, който ще изтегли друг файл. Той обаче съдържа набор от злонамерен софтуер (троянски коне, експлойти и добавки за рекламен софтуер).

Естествено потребителят няма да получи нова операционна система. А най- вероятно ще е принуден да ремонтира или изхвърли своя компютър.

Експертите от лаборатория на Касперски съветват да инсталирате Windows 11 компилации само от официалния уебсайт на Microsoft, като преди това сте станали член на програмата Windows Insider.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.