Японци пуснаха летящ мотор
Евтини самолетни билети

Японски стартъп се надява да убеди шофьорите да заменят автомобилите си с летящ мотор на стойност 680 000 долара, съобщи BBC. Лимитираната серия XTurismo на ALI Technologies беше пусната в продажба в Япония.

Гигантът в областта на електрониката Mitsubishi и футболистът Кейсуке Хонда са двама поддръжници на базираната в Токио компания.

ALI Technologies твърди, че носещият се във въздуха мотор може да лети 40 минути със скорост до 100 км/ч с едно зареждане.


Целта на компанията е до средата на 2022 г. да произведе 200 такива мотора с тегло 300 кг за един водач. Всеки от тях е оборудван с конвенционален двигател и четири мотора, захранвани от батерии.

„Досега изборът беше да се движим по земята или в небето“, заяви главният изпълнителен директор на ALI Technologies Дайсуке Катано. „Надяваме се да предложим нов метод за придвижване“.

Пренаселеността е голям проблем за 13,5 милиона жители на Токио. Високотехнологичният град е най-гъсто населеният метрополис в света. Но сега действащите закони забраняват на моторите да летят над натоварените пътища на Япония. Въпреки това Катано се надява, че спасителните екипи ще ги използват, за да достигат до труднодостъпни райони.


Бен Гарднър от Pinsent Masons заяви пред BBC, че превозните средства, които някога са изглеждали като далечно бъдеще, стават все по-осезаеми с всяка изминала година.

„В крайна сметка има възможност да видим превозното средство да бъде използвано в Обединеното кралство“, каза той.

Според действащото законодателство на Обединеното кралство летящият мотор не би бил годен за движение по пътищата. Но Гарднър заяви, че фокусът върху новите технологии през последните години може да е сигнал за промяна.

Японци пуснаха летящ мотор

„Настоящите изпитания на нововъзникващи технологии като автомобили без шофьори, автономни роботи и безпилотни летателни апарати показват, че има план за нови форми на транспорт, които да излязат от сферата на научната фантастика и да се превърнат във факт в реалния свят“, каза той.

Рискови инвеститори, авиационни корпорации и дори компанията за споделено пътуване Uber с амбициозния си проект Uber Elevate залагат на процъфтяващата индустрия за летящи автомобили, която според анализатори може да достигне стойност от 1,5 трлн. долара до 2040 г.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.