Всички обичаме звука от високооборотен мотоциклет, но не всички го обичаме по всяко време на денонощието.

Париж вероятно ще стане първата европейска столица, която ще забрани изцяло движението на мотоциклети с двигател с вътрешно горене.

Причината не са вредните емисии, а шумът. На парижани им е писнало от джигити с мотори, които форсират нарочно в малките часове на нощта, съобщава Motorius.


Пътна полиция започна акция с акцент върху мотоциклетистите

Благодарение на шепа подобни “състезатели” градът обмисля пълната забрана на движение на мотори и скутери с бензинови двигатели. Идеята е доста революционна, защото в Париж скутерите са изключително популярен начин на придвижване, предвид масовите задръствания.

Полицията засега се опитва да се справи с проблема с по-обичайни мерки – с шумови радари засича нарушители и ги глобява.


И ако смятате, че проблемът с шума опира единствено до добрия сън на парижките баби, то Европейската агенция по околната среда твърди, че всяка година 16 000 преждевременни смъртни случая в Европа се дължат на шумовото замърсяване на големите градове. Според френските власти един шумен мотоциклет нощем може да събуди 10 000 души.

В обратната посока от мисли са противниците на идеята за забраната. Те изтъкват, че изцяло електрическите мотори може да не отделят вредни емисии и да са почти напълно безшумни, но с това стават опасни, защото пешеходците не ги чуват и могат да възникнат инциденти.

Според Le Parisien в столицата на Франция всеки ден около 100 000 души карат мотор или скутер.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.