Гаф като по учебник: Защо първото Porsche не можа да се продаде на търг?

Porsche Type 64

Първото Porsche, уникалният Type 64, трябваше да се продаде за милиони долари по време на аукцион през изминалия уикенд, но се провали с гръм и трясък. Вината далеч не е на колата обаче.

В подготовката за търга, който се проведе в рамките на Monterey Car Week, организаторите от RM Sotheby пуснаха информация, че наддаването ще започне от 30 милиона долара. Това автоматически повдигна изключително много интереса към колата, с което залата за търга ѝ се напълни за отрицателно време.

Тук идва и провалът. На екраните, отразяващи наддаването, организаторите изписват цифрата 70 милиона долара като достигната в момента от наддаващите. Ако в действителност такъв бид е бил получен, това щеше да превърне с лекота колата в най-скъпата в историята на човечеството. Оказва се обаче, че организаторите са допуснали грешка – стартовата цена е 13 милиона, а достигната е 17 милиона.

Скоро след разкриването на гафа, по-голяма част от участниците в търга се разотиват и аукционът се проваля. Информацията за това се разчува за минути и всички водещи медии отразяват провалилата се продажба на първото Porsche в историята.

В интерес на истината, търгът бе обграден от доста въпросителни дори преди провеждането си. При предварителната си проверка, например, инспекторът на RM Sotheby записва в доклада си, че не би нарекъл автомобила Porsche, тъй като прототипът използва множество части от Volkswagen и Fiat и едва малко оригинални компоненти.



Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *