Сурва

Отменят международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник. За трета поредна година кукерите няма да се съберат на традиционното шествие в града.

Тази година причината е Омикрон. През 2020 г. фестивалът беше отменен заради водната криза в града, а през 2021 г. поредната вълна на Ковид-19 стана причина „Сурва“ да не се проведе.

За да се предотврати струпването на много хора, маскарадните дефилета тази година трябваше да се проведат в три последователни уикенда, а в дните между тях бяха планирани съпътстващи прояви.


От общината обясниха, че са имали голямо желание празникът да се състои, но преди няколко дни е получено писмо от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, с което се информира, че Перник отново е в червената зона по разпространение на коронавируса.

Фестивалът е най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски, а Перник е признат от Федерацията на европейските карнавални градове за европейска столица на зимните маскарадни игри.

Добрата новина е, че местната Сурва на 13-14 януари ще се проведе, но без обикаляне по домовете.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.