Какво шепнат гласовете на мъртвите?
Евтини самолетни билети

Историческият ТВ канал Viasat History стартира нова поредица с проф. Бетани Хюз – историк, автор и ТВ водещ, която ни е представяла „Нил: 5000 години история“, „Помпей: В очакване на бедствието“, „Дневниците на Венера“, „Осемте дни, които създадоха Рим“ и още много.

В „Гласовете на мъртвите“ – новата поредица в три части, която дебютира на 10 юли, неделя, от 22:00 часа, проф. Хюз води разследване на някои от най-устойчивите загадки на древния свят, като среща зрителите с впечатляващи хора от миналото, разкривайки го в хода на филма.

Като ползва най-нови научни методи и исторически открития, екипът на проф. Хюз прокопава път към тайните на Тутанкамон и разкрива отговори, убягвали на египтолозите с десетилетия. Има сведения, че Тутанкамон е живял в мрачен свят на кралски интриги, където баща му е бил мразен, а майка му – умъртвена.


С помощта на експерт-геолог Бетани и екипът ѝ се докосват и до най-новите проучвания и свидетелства, за да реконструират идентичността и съдбата на пет от жертвите на катастрофалното изригване на Везувий – малко момче, войник, бременна жена, гледачка и роб.

В поредицата намират място най-нови геоложки проучвания и методи на криминалистиката, които разкриват последователността от събития, довели до изригването на вулкана, причинило трагичната смърт на нашите герои и разрушението на Помпей и Херкулан.


Тъмната тайна на Тутанкамон

Той е най-известният фараон. С революционна ДНК технология и криминалистки анализ „Гласовете на мъртвите“ хвърля светлина върху болестта, от която е страдал, ежедневните физически затруднения, които е изпитвал, и в крайна сметка кой в действителност е бил той зад всеизвестната златна маска.

А има и мрачна семейна тайна. Детството му е мистерия. Според една от теориите, майка му е култовата Нефертити. Но дали е така? Може би отговорът е в Долината на кралете. В една от гробниците са открити множество неидентифицирани кралски мумии – една от тях на жена, умряла на 25 години, а тялото ѝ било покрито с рани, може би някоя от тях – фатална. Когато е направен ДНК анализ се оказва, че е майка на Тутанкамон.

Какво шепнат гласовете на мъртвите?

Не е ясна причината за смъртта на майка му, но се знае, че царуването на баща му – Ехнатон, не отишло на добре. Има военни провали, ширели се болести и до края на живота му египтяните вече го били намразили заради опита му да промени религията. Ехнатон умира, когато Тутанкамон е едва на 9 години. Това от една страна е облекчение за древните египтяни.

Според последните изследвания със скенер черепът на Тутанкамон бил твърде издължен и той е страдал от физически недъзи и заболявания, вероятно вродени. Умира едва на 18 години, а откритието на гробницата му и съкровищата, които оставя, го превръщат в сензация на всички времена.

„Гласовете на мъртвите“ дебютира по Viasat History ексклузивно в цяла Централна и източна Европа на 10 юли и ще се излъчва в неделя от 22:00 часа.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.