Къмпинг тур: Идеи за на икономично и образователно лято из България

Време е за събиране на тен, гледане в точка и смях в приятна компания. Лято е и не е добре да пропускаме възможността да се заредим с положителни емоции, достатъчно сън и приключения в безвремие, както и приятни спомени.

Има обаче един генерален проблем – доходите на много от нас са намалени заради пандемията и последвалите съкращения, орязвания на бюджета и прочее.

Заради това почивката в чужбина в хотел с пет звезди ще бъде отложена за друг път. Тя обаче е нужна и заслужена. За щастие има компромисни варианти.


Къмпинг тур: Идеи за икономично и образователно лято из България

Тази година може да се задоволим с природните дадености на родна България, които никак не са малко. Замислете се на колко места у нас не сте били още.

Дори да изброя някои от най-интересните според мен, все ще пропусна някое красиво местенце, което може би ще е за добро. Има места, които е по-добре да останат девствени. Да останат свещени по някакъв начин. Все пак ще ви дам няколко идеи.

Ако искате прохлада в място наситено с легенди, може да посетите някоя пещера. Магура например е цял замък под земята, а до нея са Белоградчишките скали. Приказно място в Северозападна България. Има и други пещери, които си заслужават: Проходна, Венеца, Ягодинска пещера, Дяволското гърло, Съева дупка и др.


Може пък да решите да си направите тур по така наречените „енергийни места“. Например триъгълника Кръстова гора, Белинташ и Караджов камък. Ако ви мързи да четете, има достатъчно видеа в YouTube, чрез които ще научите повече за легендите, свързани с тях.

Посетете още Бегликташ, 7-те Рилски езера, старите столици – Плиска и Преслав, Рилския манастир и гроба на св. Иван Рилски, Мадарския конник, както и Кромлех – село Долни Главанак.

Има места, които е срамота да не посетите поне веднъж в живота си.

Бог обилно е дал красоти на родината ни, но имаме ли очи да ги видим? На къмпинг или на хотел ще е по-добрият вариант за отмора в това пътешествие?

В хотела ще имаме легло, собствена баня, климатик и безплатна закуска, в повечето случаи. На къмпинг ще имаме свободата да се лишим от някои вещи, банята и тоалетна ще са общи, ако има такива. Освен това може да си носите алкохол, което ще ви спести някои излишни разходи.

Какво е важно да вземем със себе си, ако сме избрали втория вариант?

 1. Спрей или крем против изгаряне;
 2. Спрей против комари и други насекоми;
 3. Бански, слънчеви очила, джапанки, хавлия, шапка и вода;
 4. Дъждобран, за всеки случай;
 5. Удобна раница, за да сте мобилни;
 6. Метална чаша и прибори за хранене;
 7. Сапун, шампоан, четка и паста за зъби и ест. тоалетна хартия;
 8. Палатка, шалте и спален чувал;
 9. Челник или фенер;
 10. Книга, слушалки, някоя игра, тефтер и химикал, както и презервативи;
 11. Телефон и зарядно;
 12. Няма как да минем без пари, така че носете си и кеш.

Може да къмпингувате и на каравана. Там ще имате легло и малко повече удобства. Има варианти да наемете такава, за да имате възможност да обиколите повече места и да направите почивката си разнообразна. Ако пък имате собствена каравана, сте късметлия.

Ако сте се спрели на първия вариант, може да вземете със себе си цялата менажерия от дрехи, обувки, техника и каквото ви е на сърце + гореописаните предмети. Важното е да смените обстановката, да натрупате приятни спомени и да научите нещо ново.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.