Леброн срещу Джордан: кой е най-великият, играл някога?
Евтини самолетни билети

Дебатът в баскетболния свят за това кой трябва да бъде считан най-велик на всички времена вероятно никога няма да свърши. Леброн Джеймс или Майкъл Джордан?

И двамата са едни от най-добрите играчи, които някога сме имали удоволствието да гледаме. Те играят в коренно различни ери, както и драстично се различават по начина си на игра.

Едно е сигурно – и Джордан, и Леброн са уникални, като уменията им на терена не могат да се сравнят с тези на никой друг играч. За да отговорим успешно на въпроса, който сравнява тези баскетболни легенди, трябва да прегледаме различни фактори.


1. Шампионати

В този аспект очевидно Джордан води категорично и това е сред основните аргументи, които неговите фенове използват, за да го поставят пред Леброн в дебата за най-велик на всички времена. Майкъл Джордан е шесткратен шампион, като не е записал нито една загуба на финалите. Докато Леброн е с 4 победи и цели 6 загуби. Поради този факт много хора считат, че Джордан е по-добрият от двамата.

Но! Леброн е все още активен играч и въпреки че вече не е толкова атлетичен, той все още е сред най-добрите играчи в света, като това се очаква да продължи поне още 2 години. Вероятно е той да стане шампион още няколко пъти, като може да достигне броя на шампионатите на Джордан. Изниква въпросът дали това ще го постави пред Джордан. Много хора не са сигурни, дали дори и това ще е достатъчно, поради голямия брой записани загуби на „краля“.

Проблемът на аргумента с шампионатите обаче хич не е малък, тъй като те са отборна заслуга и фактори като опоненти и съотборници играят огромна роля в спечелването им.


2. Статистики

Ако погледнем статистиките, Леброн Джеймс очевидно е пред Джордан и вероятно ще го мине във всяка категория преди кариерата му да е приключила. В момента „кралят“ има повече записани точки, борби асистенции и блокове в сравнение с Джордан. Единствената категория, в която Джордан води, са кражбите, но това също е напът да се промени.

Статистиките на Леброн също го показват като по-ефикасен играч от „летящия“. Майкъл основно е по-добър стрелец от фала, заради това и бележи повече точки средно на игра. Но пък Джеймс води и в борби и асистенции, отбелязани средно на мач. За категорията на статистиките Леброн без съмнение води, като това е най-солидният аргумент в негова полза за по-завършен и добър играч.

3. Нивото на конкуренция в лицето на други отбори

Един от най-важните аспекти, които трябва да погледнем, докато сравняваме двамата атлети е нивото на конкуренция, което се е наложило да срещнат по пътищата им. Джордан се е изправял и е надделявал над звезди като Меджик Джонсън, Лари Бърд, Карл Малоун, Джон Стоктън и Чарлз Баркли. Той обаче е побеждавал някои от тези звезди след по-добрите си години, докато Леброн се е изправял срещу Дюрант, Стеф Къри, Коби Брайънт, Калай Ленърд, Тим Дънкан и много други през първокачествените години на кариерите им.

Трудно се сравняват различни играчи с разнообразни стилове на игра, през ери, които нямат много общо помежду си. Едно нещо е сигурно обаче и това е фактът, че днешните играчи са по-добри от тези, срещу които Джордан е играл. Това е напълно естествено, следствие от по-добрите познания в медицината и тренировките.

Друг аспект е и стилът на игра, който е по-сложен в днешно време в сравнение с 90-те. Баскетболът определено е претърпял еволюция оттогава.

Независимо от мнението ви за това кой е най-велик е сигурно – Леброн и Джордан са двамата най-талантливи и велики играчи, които сме имали късмета да гледаме. И двамата са направили страшно много за спорта и влиянието им ще се усеща още десетилетия напред.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.