Млад сърфист e вторият българин в отбора на Red Bull

Никола Абаджиев е новият атлет в отбора на Red Bull. Младият сърфист e вторият българин след Весо Овчаров, който заслужи място, редом до най-големите имена в света на спорта. Да се потопи в стихията на водните спортове, Никола дължи на семейството си.

„Спомням си как гледах баща ми да кара сърф и исках да бъда с него във водата и част от това върховно преживяване.“

Никола се състезава в кайт-сърфа, основно в дисциплината strapless hawaiian (кайт с дъска за сърф без страпове). Професионалният му път започва от България, където е национален шампион от хавайски сърф три поредни години от 2014 до 2016. Вече е постигнал много добри класирания на международни състезания.

  • 2015: трети в състезанието Master of the Ocean в Доминиканската република, въпреки че е най-малкият участник и се състезава срещу много по-опитни кайтисти;
  • 2016: девети в последния кръг от Световната купа, организирана от Global Kitesport Association (GKA), в Дакла, Мароко;
  • 2017: девети на Tarifa Strapless Kitesurf Pro 2017, отново организирано от GKA

Никола е само на 18 години и като атлет на Red Bull през 2019 ще представя себе си и България на най-елитните кайт сърф състезания в света – GKA Wave & Strapless Freestyle Tour. Коки, както всички го наричат, практикува и още спортове на дъска – като уинд сърф, кайт, сноуборд, или само сърф. Също така обича спусканията с маунтайн байк.

След завършване на гимназията, иска да бъде студент по Океанология в Португалия, за да може да съчетава двете си страсти – океана и сърфа.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.