UEFA EURO 2020™

Наближава финалът на UEFA EURO 2020™. Краят на един наистина емблематичен мондиал.

Това европейско първенство по футбол дълго ще се помни, най-вече с това, че беше отложено заради световната ковид пандемия.

В него видяхме възходи и падения на велики отбори, видяхме и лични драми, които обаче имаха щастлива развръзка. Да се надяваме, че и финалът ще е още по-интересен и зрелищен от всичко досега.


Безспорно има много любопитни факти и рекорди от този исторически футболен турнир. Тук обаче ще ви запознаем с някои интересни, но не чак толкова футболни факти.

1. Най-младият футболист, който взима участие на UEFA EURO 2020™, е полският играч Каспър Козловски – влиза в игра на крехката възраст от 17 години и 246 дни.

2. Най-възрастният футболист на европейското е от отбора на „Лалетата“ и това е вратарят Маартен Стекеленбург – на 38 години.

3. Нека отдадем заслужена почит и на треньорите. Най-млад на UEFA EURO 2020™ е този на Украйна – Андрий Шевченко. За 44-годишния украинец това е първият тим в треньорската му кариера.

4. Да не забравяме колко е важна общата възраст на футболистите в даден отбор. Най-младият тим на UEFA EURO 2020™ е Испания със средна възраст 24.1 години, а най-старият – Белгия, със средна възраст на своите играчи от 28.7 години.

5. UEFA EURO 2020™ е първото Европейско първенство, което се провежда не на територията на 1 или 2 съседни държави, а именно на 11 стадиона в 11 града. Феновете на числата веднага ще забележат странното съвпадение, че началото на европейското беше на 11 юни, а краят му ще бъде на 11 юли. Освен това на този етап, точно преди финала между Италия и Англия, има и 11 автогола. Къде другаде се сещате за числото 11 във футбола? Точно така – всеки отбор е с по 11 играчи, а и бялата точка за дузпа също е на 11 метра. Странно, нали?

Наистина UEFA EURO 2020™ предложи на феновете си много емоции, красив и стойностен футбол. За съжаление и този мондиал е към своя край, но истинската битка за купата предстои. Надяваме се Италия и Англия да направят едно истинско зрелище на Уембли. Да създадат един изключителен празник за всички футболни фенове.

Защото, когато футболът е качествен той се превръща в истинско изкуство. В наслада за очите и душата на футболния фен. И разбира се, добрата новина е, че само след една година ще гледаме друг футболен турнир, а именно Световното по футбол през 2022. Колко е хубаво, когато светът е футбол, макар и само за месец.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *