Кадър от филма "Братя" (2009)

Ноември е месец на политическите трилъри по филмотечния канал TV1000. 

Политически трилъри, както се правеха в 1990-те – с история, която най-често тръгва от военни конфликти, конспирации и тайни. 

А това значи кино титани като Томи Лий Джоунс и Дензъл Уошинтън, както и по-младият Джейк Джиленхол, станал звезда малко или повече с филм за войната – „Снайперисти“/“Jarhead“)“. 


ДЖЕЙК ДЖИЛЕНХОЛ

  • Роден: 19 декември 1980 г. в Лос Анджелис, САЩ
  • Награди/ номинации: за Оскар за „Планината Броукбек“ (2005)
  • TV1000 сезон на политическия трилър: „Братя“ – на 30 ноември, „Извличане“ – 26 ноември

Любопитно: този месец ще видим мини-кинопанорама на Джейк Джиленхол; можем да прекараме четири TV1000 вечери след 22:00 часа със: „Зодиак“ с Марк Руфъло – на 23 ноември, „Извличане“ с Рийз Уидърспуун – на 26 ноември, „Любовта е опиат“ с Ан Хатауей – на 29 ноември, и трилъра „Братя“ с Натали Портман – на 30 ноември.

Братя
с Джейк Джиленхол, Тоби Макгуайър, Натали Портман

Драма, трилър, военен, 2009
По TV1000 – 30 ноември в 22:00 часа 

Филмът е римейк на едноименния датски филм от 2004 година и събира впечатляващ актьорски състав, ръководен от шесткратно номинираният за Оскар ирландски режисьор Джим Шеридън. 

Пехотинецът Сам Кейхил (Тоби Магуайър) се счита за загинал по време на мисия в Афганистан. За жена му Грейс (Натали Портман) и децата му започва да се грижи по–малкият му брат – Томи, които е пълна противоположност на Сам и току що е излязъл от затвора.

Той е мил с Грейс и децата, те го харесват. Постепенно между по–малки брат и „вдовицата” се поражда връзка, която започва добре, но съвсем скоро ще разтърси основите на семейството, когато се окаже, че Сам е жив и се завръща вкъщи.

Извличане
с Джейк Джиленхол, Рийз Уидърспуун, Мерил Стрийп

Драма, трилър, 2007
По TV1000 – 26 ноември в 22:00 часа 

Филмът е базиран на действителната история с египтянина Халед ел Масри, арестуван по недоказани обвинения в тероризъм. 

Когато по време на презокеански полет един мъж изчезва внезапно, това предизвиква вълна от реакции в столицата Вашингтон. Решена на всичко, за да разбере истината, съпругата му започва издирване, в което се включват ветеран и млад агент от ЦРУ, само за да се озоват оплетени в сложна мрежа от измами, конспирации и свръхсекретна информация – много по-опасна от лъжите, които я прикриват. 

Интелигентен интригуващ трилър с впечатляващ актьорски състав, допълнен от Джей Кей Симънс, Алън Аркин и уникалната Мерил Стрийп, която е и свързващото звено с най-емблематичното заглавие в „сезона на конспиративния трилър на TV1000 – „Манджурският кандидат“.


Манджурският кандидат
с Лийв Шрайбър, Дензъл Уошингтън, Мерил Стрийп 

Трилър, 2004
По TV1000: 19 ноември в 22:00 часа

Безсънните нощи на майора от американската армия Бенет Марко (Дензъл Уошингтън) се нижат една след друга… а и не би могло да бъде по друг начин. Денем Марко произнася вдъхновяващи речи за военната операция в пустинята на Кувейт и героизма на сержант Реймънд Шоу (Лийв Шрайбър), награден с почетен медал за спасяването на отряда на Марко. Нощем, спомените на Марко от пустинята се превръщат в зловещи кошмари. А Марко се пита дали Шоу наистина е този велик герой, за когото всички го мислят.

Когато Шоу се кандидатира в надпреварата за избори за вицепрезидент, насърчаван от амбициозната си майка, сенатор Елианор Прентис Шоу (Мерил Стрийп), Марко е принуден да действа, подтикнат от подозренията си.

Военните власти подлагат на съмнение здравия му разум, а охраната прави Шоу все по-недостижим. Марко е решен на всяка цена да разкрие шокиращата истина, преди Шоу да влезе в Белия дом. 

ДЕНЗЪЛ УОШИНГТЪН

  • Роден: 28 декември 1954 г. в Маунт Върнън, Ню Йорк, САЩ
  • Награди/ номинации: Носител на 2 награди Оскар – за „Тренировъчен ден“ (2001) и за „Слава“ (1989) и на още 7 номинации за най-престижната кино награда
  • TV1000 сезон на политическия трилър: „Манджурският кандидат“– 19 ноември от 22:00 и 24 ноември от 20:00

ТОМИ ЛИЙ ДЖОУНС

  • Роден: 15 септември 1946 г. в Сан Саба, Тексас, САЩ
  • Награди/ номинации: Носител на 1 награда Оскар – за „Беглецът“ (1993) и на още 3 номинации за най-престижната кино награда, включително за „Джей Еф Кей“ (1991) и „В долината на Давид и Голиат“ (2007)
  • В TV1000 сезон на политическия трилър: „В долината на Давид и Голиат“ – 17 и 25 ноември от 22:00

В долината на Давид и Голиат
с Томи Лий Джоунс, Чарлийз Терон, Джош Бролин

Драма, криминален, трилър, 2007
По TV1000: 17 ноември от 00:25 и 25 ноември в 22:00 ч.

Когато Ханк Диърфийлд, пенсионер от военната полиция научава, че синът му Майк е обявен за дезертьор, той отива в поделението му в Ню Мексико, за да го открие и сам да го върне към дълга. Оказва се, че Майк не е предупредил родителите си, че се е прибрал от Ирак в отпуск. И това далеч не е единственото, което те не знаят за него…

Интригата в „Долината на Давид и Голиат” се развива далече от фронта в Близкия Изток, в ежедневието на американска база. Посланието, което режисьорът Пол Хагис ни отправя, е че синовете на една горда нация се завръщат у дома като чудовища, лишени завинаги от хуманността на обикновения човешки индивид. 

Издирването на изчезналото момче „оживява” целия разказ и самият акт на разследването сякаш помага на бащата да се пребори със собствените си демони. Ритъмът е безукорен за този тип филми и дори да ви се струва, че привидно нищо не се случва, действието неумолимо напредва към разобличителния финал.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *