Нощна порта

Шотландският писател Питър Мей, нашумял с поредицата за остров Луис, се завърна с романа „Нощна порта“, който затвърждава репутацията му на един от най-даровитите живи автори на криминална литература.

Сюжетът на „Нощна порта“ обхваща три поколения и ни води от поразения от войната Лондон към Външните Хебриди в Шотландия, от Берлин и Франция по времето на марионетното правителство във Виши до смъртния враг, пред който се изправя целокупното човечество през 2020 година.

Прочутият експерт по криминология Енцо Маклауд се впуска в двойно разследване. В тихо френско село, в корените на паднало след буря дърво, е открит човешки труп, заровен 70 години по-рано. Седмица след това разкритие в близка къща е убит известен търговец на предмети на изкуството.


Двата случая се преплитат – единият е исторически, от времето на Втората световна война в окупирана Франция, докато вторият е от наши дни, когато Франция влиза във втория локдаун заради безмилостната пандемия. Разследването на Енцо разкрива невероятната връзка между тях – картината „Мона Лиза“ на Леонардо Да Винчи…

Нощна порта

Питър Мей постигна същински триумф – книгите му се продават в милионни тиражи във Великобритания и по света, а майсторската трилогия за остров Луис му донесе редица награди за литература в Европа и Америка.

„Черната къща“ – първата част от поредицата, която излезе най-напред във Франция, е определена от вестник „Юманите“ като „шедьовър“. Тя му спечели няколко отличия, сред които Наградата на френските читателите „Сезам“ за най-добър криминален роман за 2011 година, „Книга на годината“ 2011 на британския сайт за криминална литература и трилъри, както и американската награда „Бари“ за криминален роман на годината за 2013-а година.

„Човекът от остров Луис” спечели голямата награда на читателите на френския ежедневник Le Télégramme и международния приз на фестивала в Коняк, Франция. „Колибри“ издаде и автономния трилър „Ще те защитя“ – любопитна история за тайните на миналото, които неминуемо изплуват. А през 2020 г. за първи път на български език излезе една от по-ранните книги на Мей, носеща пророческото заглавие „Карантина“.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.