Полезни съвети за нощуване сред дивата природа
Снимка: Елена Исаева
Евтини самолетни билети

Прекарвали ли сте поне една вечер под открито небе? Спали ли сте под звездите?

Ако не сте, не се колебайте и опитайте поне веднъж в живота си. Преживяването си струва, въпреки неудобствата на дивата природа – липса на душ, тоалетна, но пък не е ли добре от време на време да напускаме комфортното си място, за да оценим истински това, което имаме?

Освен това спането сред природата има толкова много предимства – на чист въздух се спи много по-добре.


За да си направите обаче „апартамент на открито“ е неободимо да знаете някои неща, които не само ще ви улеснят, но и са си направо задължителни.

Най-важното от всички неща, разбира се, е самото място, на което смятате да нощувате. От голямо значение е това да е сравнително равен терен с възможно най-гладката повърхност за по-лесно разпъване на самата палатка. Ако сте открили такова място, хубаво го огледайте за различни стърчащи корени, камъни и други подобни, защото колкото и дебели да са подложката и спалният ви чувал, винаги се усеща, ако има нещо отдолу.

Други важни характеристики на терена, на който смятате да разпънете палатката си, е да е на сравнително неветровито място и далече от различни свлачища и срутища.

Полезни съвети за нощуване сред дивата природа

Когато си купувате палатка, добре е тя да има и покривало за дъжд, защото условията в планината бързо се променят. Когато разпъвате своя „дом на открито“, трябва да внимавате за няколко неща. Първо входът на палатката трябва да е така ориентиран, че да не духа вятър директно в него и второ, ако теренът, на който я разпъвате, има лек наклон то винаги краката ви трябва да сочат по посока на този наклон.

В палатката не е препоръчително да се използва котлонче, защото материалите, от които е изработена, са лесно запалими. При прибирането на палатките се уверете, че са добре изсъхнали, ако е валял дъжд през нощта или от сутрешната роса.

Друго много важно нещо е паленето на огън. Това трябва да се прави на разрешените места и с повишено внимание. Огнището трябва да е добре оградено от сравнително еднакви по големина камъни и да е разположено на значително разстояние от палатките, за да се избегнат инциденти при вятър.

Други важни неща, които задължително трябва да носите със себе си, са фенерче, резервни батерии, челниците също са много добра идея, запалка, кибрит, карта на района, компас. И разбира се, храна, вода и задължително нещо сладко или няколко пакетчета захар, защото те бързо могат да вдигнат кръвната ви захар, ако случайно ви прилошее.

Това са много малка част от нещата, които всеки решил да нощува на открито трябва да знае. Запознайте се подробно с терена, на който смятате да спите, климатичните условия и други полезни съвети за къмпингуване, за да е спокойно и пълноценно вашето изживяване сред природата.

Бъдете винаги предпазливи и отговорни сред природата. Тя предоставя своите красоти на всеки, който е дръзнал да я покорява по един или друг начин, но винаги се отнасяйте с уважение и страхопочитание към нея.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.