Колите, с които нахлухме в капитализма

След фестивалните си премиери в Лайпциг, Талин, Копенхаген и Сеул филмът “Колите, с които нахлухме в капитализма” на Мисирков / Богданов най-накрая идва в България.

Българската премиера на филма ще закрие Международния кинофестивал София ДокуМентал.

Запомняща се сбирка от герои из цяла Европа, застинали между миналото и бъдещето. За тях старите социалистически автомобили са най-важните членове на семейството – домашни любимци, които им дават смисъл и надежда в живота.


От историята на млада двойка, събрана от любовта към соц-колите, през съдбата на москвича Марийка, единствен спътник на последния клисар на малко родопско селце, през Instagram инфлуенсърка с роклички на цветенца, до голямата история, която променя съдбите на героите си — когато трябва да се разделиш с любимата кола, за да преминеш границата към свободния свят.

Едно кинопътешествие, направено с много внимание към хората, които обичат свободата и ръмженето на тромавите си коли. Пътуването напред-назад между минало и бъдеще ни дава повод за размисъл върху идентичността и колективната памет на около 500 милиона европейци днес.

„Любопитни са ни психологическите мотиви за привързаността на хората към тези автомобили. Това е странна форма на носталгия – не толкова по социализма или младостта, а по времето, когато едно превозно средство можеше да се поправи със собствени ръце и с няколко елементарни инструмента. За да имат движещо се возило, шофьорите трябваше да изучат всички детайли по него – и опознаването на колата създаваше истинска връзка между човека и машината”, споделят Мисирков/Богданов, сценаристи и режисьори.

„Колите, с които нахлухме в капитализма“ е продукция на АГИТПРОП в копродукция със Саксония Ентъртейнмънт (Германия), Даниш Документари Продакшън (Дания), Хулахоп (Хърватия), Ендорфилм (Чехия), в копродукция с MDR в сътрудничество с ARTE, с подкрепата на Творческа Европа – Програма МЕДИА на ЕС, Датски филмов институт, Хърватски аудиовизуален център, Чешки филмов фонд, ИА „Национален филмов център“, в сътрудничество с DR, YLE.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *